Инфо

16. октобар 2020.16. окт 2020.
Васић: Нелогичне одлуке Управног суда

Васић: Нелогичне одлуке Управног суда

Начелник Градске управе Милан Васић на данашњој конференцији за медије листе "Небојша Зеленовић - Шабац је наш" коментарисао је јучерашњу пресуду Управног суда којом су њихове жалбе одбијене, а прихваћен 11. члан Градске изборне комисије. Посебно се осврнуо на две ствари које смата нелогичним. Прво се односи на састав изборне комисије.

-Ми смо указали на чињеницу да ГИК има 20 чланова. После оставке 10 чланова, остало је 10. Постоји пресуда истог овог суда од 30.09. у којој стоји да Руска странка нема право на члана у ГИК-у. Међутим, Управни суд у овој последњој пресуди каже да је ГИК радила на законит начин, обзиром да је у раду учествовало 11 чланова. Тај 11. члан је заменик члана, адвокат Јелена Јекић. Пресуда каже да заменик члана има иста права као и члан. Ми се само са том реченицом слажемо. Обзиром да нема члана Руска странка каква права има заменик?! Дакле, нема ни заменика члана, рекао је Васић.



Друга ствар на коју је указао јесте став Управног суда да ГИК нема право да по службеној дужности поништи изборе и распусти бирачки одбор због постојања вишка листића, када се ради о бирачком месту Шипурске ливаде. Подсетио је да је управо то урађено на бирачком месту Шеварице из идентичног разлога.

-Сада Управни суд каже да ГИК то нема право да уради иако члан 35, став 9 Закона о локалним изборима не каже да треба било какав приговор него да се поништавају избори ако постоји вишка листић. Видимо две различите правне ситуације: у Шеварицама је дозвољено да се по службеној дужности пониште избори и распусти бирачки одбор, у Шипурским ливадама Суд је становишта да то није дозвољено. Ми ћемо сигурно писати уставну жалбу на ову пресуду Управног суда. Потражићемо заштиту и код међународних судова, истакао је Милан Васић.

Такође, сматра и да је секретар ГИК-а у оставци Златко Ранковић донео једину закониту одлуку. До именовања новог секретара печат је депоновао у сеф Градске управе. Васић је истакао да он никада није имао контакт са печатом.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa