Инфо

23. октобар 2020.23. окт 2020.
Да будемо достојни наследници наших предака
Обележена 76. годишњица ослобођења Шапца у другом светском рату

Да будемо достојни наследници наших предака

На данашњи дан, пре 76 година, ослобођен је Шабац у Другом светском рату. После четири године крвавих борби, поражена окупаторска војска напустила је Мачву и Поцерину.

Сваке године на овај датум Шапчани се сете жртава рата полагањем венаца на споменик на Доњошорском гробљу. Представници Града, СУБНОР-а, Војске Србије и удружења која чувају сећања на борце претходних ратова и данас су одали почаст страдалима. Због епидемиолошке ситуације окупљених је било мање него ранијих година.-Ово је дан златним словима упиосан у историју нашег града. Нажалост, ове године због епидемије нисмо позвали грађанство на обележавање овог датума. Шабац је дао више од 5.000 жртава и изнедрио осам народних хероја. Надамо се да се то никада неће поновити, али из пијетета према жртвама морамо оправдати оно за шта су они дали животе, рекао је Владимир Нинковић, секретар Градске организације СУБНОР-а.На Доњошорском гробљу данас се први пут појавио и нови, јуче изабрани, градоначелник Шапца Александар Пајић. Навео је да има симболике у томе што је баш данас његов први радни дан на овој функцији.

-Грађани Шапца заслужују да увек памте људи који су положили своје животе да би град Шабац изгледао овако како данас изгледа. Нова градска власт ће се трудити да град у будућности буде место у коме ће многи желети да живе и у који ће многи желети да се врате. То смо дужни нашим прецима, али и потомцима који ће нас наследити. Град Шабац ће увек памтити оне људе који су се борили за слободу града, рекао је Александар Пајић.Венац је у име Града Шапца положио и председник Скупштине Града Немања Пајић. Том приликом је истакао да никада не смеју бити заборављени они који су дали своје животе и учествовали у ослобођењу града да би извојевали слободу у којој данас уживамо.

-Ми данас у граду Шапцу бијемо неке друге битке, да наши суграђани боље живе, да обезбедимо што бољу будућност свим младима који овде живе, да ово буде перспективан град у коме људи желе да остану да живе и формирају своје породице. Верујем, ако будемо успешни у тој борби најбоље ћемо се одужити свима онима који су дали свој живот за слободу и који су у претходним периодима војевали велике битке да би ми уживали у тим бенефитима. Надамо се да ћемо успети да будемо достојни наследници наших предака, рекао је Немања Пајић.

Најновији број

26. новембар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa