Инфо

23. октобар 2020.23. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Од јануара до септембра 4.468 људи затечено да ради на црно

На раду на црно у Србији је од јануара до септембра ове године затечено 4.468 људи, а обављено је укупно 43.256 наџора инспектора за рад, саопштено је данас на Форуму "Цовид 19 - Безбедност и здравље на радном месту у време пандемије".

На том скупу је речено и да су обављена 20.163 наџора из области безбедности и здравља на раду.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да се раду на црно мора стати на пут и да је од 2017. године број утврђених случајева непријављених радника упола мањи.

Он је поводом Европске недеље безбедности и здравља на раду истакао да је то најважније када је у питању радно право да би се радници осећали безбедно и сигурно.

"Важно је да унапредимо безбедност на раду, али и да нашим грађанима објаснимо која су њихова права", изјавио је Ђорђевић.

Он је оценио да када би се примењивале све мере безбедности на раду не би било толико смртних случајева.

Министар је истако и да је током пандемије донет план превентивних мера, као и да је њихово поштовање била обавеза свих послодаваца.

"Нисмо кажњавали оне који их не поштују, већ смо имали улогу корективног фактора који ће помоћи послодавцима", објаснио је Ђорђевић.

Он је додао и да ће се измене Закона о безбедности и здравља на раду поново наћи на разматрању.

Директорка Управе за безбедност и здравље на раду Марина Фуртула навела је да је пандемија корона вируса један од изазова да се брига о здрављу запослених подигне на виши ниво.

"Морамо омогућити што једноставнију примену превентивних мера и редовно информисати запослене о свим њиховим правима", казала је Фуртула.

Она је рекла да мере превенције које послодавци треба да примене зависе од природе делатности, броја и структуре запослених, броја издвојених локацијских јединица на којима се обавља делатност и радног времена.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa