Инфо

26. октобар 2020.26. окт 2020.
Дискриминација и говор мржње обележје програма националних телевизија у Србији

Дискриминација и говор мржње обележје програма националних телевизија у Србији

Одсуство плурализма медијског садржаја, дискриминација, говор мржње и грубо кршење Закона о електронским медијима и подзаконских аката обележили су програме телевизија у Србији са националном покривеношћу од самог усвајања сета медијских закона 2014. године до данас - оцењује се у анализи ефеката рада Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) коју је спровела Фондација Славко Ћурувија.

Наводи се да је од оснивања 2014. године до данас, РЕМ изрекао 67 мера пружаоцима медијских услуга, а да су грађани и организације, само у последње три године, упутили том телу 1.030 пријава незадовољни електронским медијима.

"Све до септембра 2020. РЕМ није поднео ниједну кривичну пријаву против пружалаца медијских услуга због дискриминаторног говора, кршења заштите малолетника и говора мржње у електронским медијима, иако то спада у делокруг његових надлежности и уз евидентно свакодневно емитовање таквих садржаја", пише у анализи.

Наводи се да је РЕМ до сада изрекао само једну меру упозорења због непоштовања програмског елабората - основе дозволе за емитовање, и то Радију НС плус из Новог Сада, "иако сам РЕМ у својим извештајима из године у годину констатује драматично одступање од елабората код сва четири пружаоца медијских услуга са националном фреквенцијом".

У анализи је наведено да, по закључцима Службе за надзор РЕМ-а, телевизије Пинк и Хепи нису емитовале четири од пет законом предвиђених обавезних програмских жанрова у својим програмима.

"Поред тога, Телевизија Хепи је и шампион у изреченим мерама у последњих шест година – 20 од укупно 67 изречених, па се поставља оправдано питање због чега та телевизија и даље има дозволу за емитовање", пише у анализи.

Додаје се да је, "за разлику од Телевизије Пинк која је у последње три године платила више милиона динара на име судских пресуда због кршења Закона о оглашавању, ТВ Хепи успела да избегне одговорност и за кршење тог закона".

"Судски поступци против те телевизије (Хепи) који се односе на Закон о оглашавању, по правилу застаревају због непојављивања одговорних лица на рочиштима, након чега адвокати уредно наплаћују судске трошкове на терет буџета Србије", навела је Фондација Славко Ћурувија.

Оценили су да је после избора нових чланова Савета РЕМ-а почетком ове године, "а нарочито од јуна, приметан напредак у транспарентности рада тог тела и покушајима да се уреди рад пружалаца медијских услуга".

"Казнена политика је упадљиво строжа: док је од 2014. до јуна 2020. РЕМ изрекао само једну меру привремене обуставе програма, од јуна до септембра ове године изречене су чак три такве мере. У том периоду Регулатор је најавио и судске поступке против појединих пружалаца медијских услуга, као и усвајање правилника који треба да регулише емитовање ријалити програма", пише у анализи.

Наводи се да је у погледу поступања у предизборним процесима, РЕМ 2017. и 2018. године "фактички препустио мониторинг гледаоцима које је позвао да пријављују уочене неправилности, да би потом утврдио да ни у једном од 68 пријављених случајева није дошло до повреде јавног интереса која би довела до покретања поступака изрицања мера".
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa