Инфо

26. октобар 2020.26. окт 2020.
У Србији први пут награда за подстицај одрживе урбане мобилности

У Србији први пут награда за подстицај одрживе урбане мобилности

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Стална конференција градова и општина (СКГО) ове године ће први пут с милион динара наградити неку од 31 локалне самоуправе које су учествовале у пројекту "Европска недеља мобилности", објављено је данас.

Медју локалним самоуправама, које су учествовале у "Европској недељи мобилности"
чији је оснивач и покровитељ Европска комисија, а циљ је да превоз и саобраћај загађују што мање, учествовала је и Општина Чајетина са "Златиборском гондолом", а Ужице је приредило акцију "16.000 стабала за 16.000 ложишта".

Врњачка бања је реконструисала пешачке стазе и изградила планинарску од три километра, док је Кула уз акцију "Данас не користим аутомобил" најавила 40 километара бициклистичких стаза.

Београд је кандидовао пасарелу која повезује Калемегдан са Савским пристаништем, проширење пешачке зоне у центру, пешачку стазу Сакинац на Авали, изградњу бициклистичких стаза и апликацију "БГ за све".

Да би, попут Амстердама, Беча и Љубљане, постао један од водећих градова Европе по одрживој мобилности и алтернативних начинима превоза и саобраћаја уопште, Београд би ускоро требало да донесе свој план за то.

Крушевац је увео електро-возила "Колибри", док је Шабац реконструисао тргове и уредио их да буду прилагођени особама са инвалидитетом.

Представница СКГО, Клара Даниловић, изјавила је да планови одрживе урбане мобилности још нису законом обавезујући за градове и општине Србије, међутим, расте њихово интересовање за то.

"Наши градови у овим плановима виде шансу за решавање акутних проблема у саобраћају, смањење загађења ваздуха, побољшање атрактивности и имиџа града, као и приступ средствима европских фондова", рекла је Даниловић.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и СКГО су ове године преузели координацију активности кампање "Европска недеља мобилности" која се делом реализује у оквиру програма "Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ - Друга фаза", који финансира Влада Шведске.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa