Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
фото: direktno.rs

фото: direktno.rs

НУНС: Напади на новинаре још у истражној фази

Већина случајева напада на новинаре током протеста у Београду у јулу је и даље у истажној фази, неки нису ни процесуирани, а до сада је идентификована и ухапшена само једна особа која је задржана у притвору 48 сати, показао је извештај који је Министарство унутрашњих послова проследило Платформи Савета Европе за промоцију заштите и безбедности новинара.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) навело је да се из одговора МУП-а може видети да је до сада процесуирана само особа која је поломила стакло испред просторија Радио-телевизије Војводине у Новом Саду 8. јула, и да је то дело квалификовано као насилничко понашање.

МУП је навео да у случају ометања на раду екипе телевизије Н1 Сектор унутрашње контроле прикупља податке по налогу надлежног тужиоца, док се за случај ометања рада новинара Марка Радоњића са портала Нова С тврди да случај није пријављен, па нису ни предузете никакве радње.

За физички напад на новинара Бете Жикицу Стевановића се тврди да је пријављен надлежном тужилаштву и да су предузете додатне мере како би се утврдило ко је починитељ тог кривичног дела.

"О нападу на Милана Срдића и Лазара Вукадиновића представник МУП-а обавестио је надлежно тужилаштво у Новом Саду о поднетим кривичним пријавама у вези са овим догађајем и надлежни тузилац је ово дело квалификовао као дело насилничког понашања. Полицајци су идентификовали и ухапсили осумњиченог који је у присуству браниоца признао да је починио кривично дело. Полиција наводи да ће предузети и наредне кораке како би идентификовали лице које је узело и полимило камеру Лазара Вукадиновића", додаје се.

Када су у питању новинари РТС-а у Нишу, сниматељ Иван Стамболић и новинарка Лидија Георгијева, полиција тврди да о том случају нису били обавештени, односно да није поднета пријава, те да су у телефонском разговору са новинарком и сниматељем сазнали да они не желе да подносе пријаве у вези са овим случајем.

"У писму Платформи Савета Европе представници МУП-а наводе да по Методологији за спровођење истрага у случајевима злоупотреба од стране полиције, истраге у случајевима наводних злоупотреба почињених од полиције спроводи јавни тужилац. Узимајуц́и у обзир да јавни тужилац може изузетно поверити извршење одређене доказне радње Сектору унутрашње контроле МУП-а, МУП ће по пријему таквог захтева од тужиоца приступити том послу као приоритету", додаје се у саопштењу НУНС-а.
Агенција Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa