Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
Image by Photo Mix from Pixabay

Image by Photo Mix from Pixabay

Додатни уређај ускоро обавезан

Од 1. јанаура 2022. сви предузетници који користе фискалне касе мораће да имају додатни уређај уз касу, а који ће пореским инспекторима омогућити да прате издавање рачуна и да скенирају евентуалне неправилности. Ово је предвиђено нацртом новог закона о фискализацији који би требало да сузбије сиву економију и успостави ефикаснију контролу и бољу наплата пореза.

Практично, власници продавница, кафића и свих објеката који издају фискалне рачуна, на постојеће фискалне касе мораће да надограде уређај, који ће имати свој софтвер. Уређај би био повезан с Пореском управом, која би истог момента када се неки производ наплати и прође кроз фискалну касу, добила податак о месту, времену и цени продате робе.

Пренос података ће бити омогућен захваљујући интернт вези, што значи да ће сваки предузетник који користи фискалну касу морати да има и интернет.

"Изузетно, уколико се подаци о издатим фискалним рачунима не могу доставити у реалном времену, услед прекида интернет везе или она није доступна на месту промета, предвиђена је обавеза чувања података у интерној меморији електронског фискалног уређаја до момента преноса података Пореској управи", наводи се у саопштењу Министарства финансија.
Каматица

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa