Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
Глас Подриња

Глас Подриња

Храм Свете Петке на Сави прославио своју светитељку

Храм Свете Петке, подигнут у спомен невино пострадалих Шапчана после Другог светског рата, данас је прославио храмовну славу. После свете литургије, уследила је литија, резање славског колача и парастос свима који су убијени без сведока.

- Света Петка, која је пореклом је Српкиња, веома је поштована у целом православном (и не само православном) свету, посебно код жена које је сматрају својом заштитницом. Њене чудотворне мошти, које исцељују и дају благодатне дарове свима који притичу са молитвом, додатно су допринеле поштовању Св. Петке, каже старешина храма Младен Шобот.

Три дана после ослобођења Шапца, у навечерје прзника Св. Петке, 26. октобра 1944. године, у Шапцу је почело убијање грађана, које су ослободиоци, без утврђене кривице и судског процеса, прогласили “народним непријатељима”. Претпоставља се да је око две хиљаде суграђана брутално убијено на Железничком мосту. Само првог дана, живот је изгубило њих тридесет и шест, чија су имена сутрадан истакнута на зиду Окружног затвора.
- После тог дана, власти су наставиле да се обрачунавају са свим неистомишљеницима тако да су егзекуције трајале током '45 и половином '46 године. Њихови потомци су се окупили у Удружење грађана „Мост“ и подигли спомен капелу, која је завршена 2006. године, додаје Шобот.

Данас је са Железничког моста у Саву спуштен венац са крстом од црвених и белих ружа, који симболизује страдање и радост вечног живота.
Глас Подриња

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa