Инфо

27. октобар 2020.27. окт 2020.
Извор:Бета

Извор:Бета

Мали: Ускоро нови закони о фискалним касама и електронској фактури

Министар финансија Србије Синиша Мали данас је најавио да ће ускоро бити усвојени закон о фискализацији и закон о електронској фактури, а упримени ће бити од јануара 2022. године.

"Министарство финансија је на свом сајту објавило Нацрт закона о увођењу нових фискалних каса и јавна расправа о њему почеће наредних дана", рекао је Мали на конференцији за новинаре.

Како је објаснио, намера је да кроз систем онлајн праћења промета сваког рачуна буде олакшан рад Пореске управе и смањи удео сиве економије у привреди.

Мали је истакао да ће држава сносити највећи део трошкова за увођење нових фискалних каса, како приведа не би имала додатни трошак.

Према његовим речима за то ће из буџета за 2021. годину бити обезбеђено 3,5 до четири милијарде динара, а то улагање ће се исплатити, како је оценио у наредних годину до годину и по.

Он је указао да је дошло време за промену јер се сад послује по закону о фискалним касама из 2004. а последње промене су биле 2012. године, а променењи су технологија и пословно окружење.

Министар финансија је рекао да ће закон о електронској фактури бити такодје значајан за смањење сиве економије и могућих неправилности, али и за убрзање повраћаја ПДВ-а.

"То је системско решење које је тражила привреда. Више неће бити папирних фактура и потписа већ ће се систем заснивати на упаривању електронских фактура", објаснио је Мали.

Додао је да, уколико се фактуре упаре и све буде у реду нема разлога да држава већ наредног дана не врати ПДВ за те две фактуре.

Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa