Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
У Шапцу данас постављена прва мобилна мерна станица за мерење квалитета ваздуха

У Шапцу данас постављена прва мобилна мерна станица за мерење квалитета ваздуха

На Тргу шабачких жртава данас је пуштена у рад мобилна мерна станица за контролу квалитета ваздуха. Овај пројекат резултат је сарадње Града Шапца и Агенције за заштиту животне средине Републике Србије.

- Желели смо да, помоћу софистициране опреме која се налази у свим великим европским градовима, наши суграђани знају какав је квалитет ваздуха у граду. Залажемо се за лепши и чистији град, а ово је само почетак. Сигуран сам да ћемо се, заједничком борбом Владе РС и грађана, изборити да Шабац буде добро место за живот, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Према речима др Дејана Павловића, председника Европске зелене партије, ово је први корак у борби за квалитетнији ваздух у граду Шапцу.
- Изузетно смо захвални републичким институцијама и Граду Шапцу који су препознали значај заштите квалитета ваздуха за животну средину. Веома сам поноса што ће Шабац бити један од градова који има мобилну мерну станицу за мерење квалитета ваздуха. Очекујем да се у наредном периоду ова станица претвори у стационарну која ће мерити ПМ 2,5 честице које су за нас јако битне, јер су проглашене за тихе убице и изузетно оштећују наше здравље, а у Шапцу је тренутно немогуће добити податак колико их има. Грађани ће моћи у сваком тренутку да провере какво је стање загађујућих супстанци у ваздуху, а на нама је да идентификујемо емитере загађења и да се боримо да се емисије смање. Зато је потребно у наредном периоду омогућити и друге аспекте мониторинга квалитета ваздуха, а то је опрема која се користи, затим побољшање мрежа мерних станица, посебно у Источној иднустријској зони где се налазе значајни емитери индустријског загађења.

Према речима Филипа Радовића, директора Агенције за заштиту животне средине, у изазовима корона пандемије са којом се суочавамо, квалитет ваздуха нам је значајнији него икад.
- Поред тога, квалитет ваздуха је један од највећих изазова за савремену цивилизацију. Управо због тога желимо да Србија на најодговорнији могући начин изађе у сусрет овом проблему. О томе говори чињеница да је формирана Радна група за смањење загађења. У будућности постоји план да ниједно место у Србији не буде непокривено мониторингом ваздуха, али и да се ради на системским улагањима у смањење аерозагађења. Мере које ће се огледати кроз смањење потрошње фосилних горива, гашење котларница и прелазак на алтернативна горива, модернизација саобраћаја, повећање коефицијента енергетске ефикасности је мисија и агенда Владе и ресорног министарства, а свакако и наше Агенције. У Шапцу смо наишли на велику заинтересованост од стране нове градске управе и добре реакције које ће допринети квалитетнијем ваздуху у вашем граду, истакао је Радовић.

Постоји апликација под називом „Квалитет ваздуха у Републици Србији“ на којој суграђани могу изабрати опцију Мерна станица Шабац. Вредности се прате из сата у сат, али квалитет ваздуха оцењује се на основу дужег временског периода.
Важно је знати да је ПМ 2,5 најопаснији је полутан који нема граничну вредност ни на дневном нивоу.Требало би пратити шта се дешава на годишњем нивоу. Тада се доносе одлуке о мерама које ће побољшати квалитет стања ваздуха. Ваздух би требало пратити континуирано, као што се прати здравствено стање пацијента. Најпре је дијагностика, а потом лечење.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa