Инфо

28. октобар 2020.28. окт 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Грађани Србије у просеку штеде 5.210 динара месечно


Грађани Србије у 2020. години просечно су штедели 5.210 динара месечно, од тога 25 одсто грађана штеди мање од 2.000 динара, показало је данас представљено истраживање Ерсте Групе, које је спровела агенција ИМАС Интернатионал.

Истраживање о штедњи у Србији 2020. године показало је да 47 одсто грађана сматра да је њихова финансијска ситуација у последње две до три године остала непромењена, док је 25 одсто навело да се погоршала.
Према истраживању, 36 одсто грађана Србије сматра да је штедња веома важна, док 15 одсто од укупног броја испитаника користи животно осигурање, а њих 44 одсто не штеди уопште.
Резултати истраживања су показали да 35 одсто грађана није задовољно износом штедње, а 28 одсто је уштедело или инвестирало за 28 одсто мање него у претходне две или три године.

Од оних који су уштедели мање, 35 одсто је као разлог навело то што тренутно имају нижи укупни проход домаћинства и мање новца на располагању, док се као други разлози наводе повећање трошкова живота и последице пандемије корона вируса.

Финансијска резерва за непланиране трошкове је мотив за штедњу код грађана у 75 одсто случајева, док је на другом месту пензија и нега у старости са 18 одсто, показало је истраживање Ерсте групе о ставовима, понашању, мотивима и стратегији људи у погледу штедње и инвестирања.

Према подацима истраживања, 26 одсто испитаника сматра да недовољно познаје финансијске теме и банкарске производе, а 55 одсто њих има највише поверења у банке када је реч о вођењу њихових финансија.

Када је реч о онлајн куповини, велики број грађана је већ куповало на тај начин, а највише одећу, путовања, књиге и електронске производе.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa