Инфо

30. октобар 2020.30. окт 2020.
Новозеланђани изгласали легализацију еутаназије али не и марихуане

Новозеланђани изгласали легализацију еутаназије али не и марихуане

Новозеланђани су на обавезујућем референдуму изгласали легализацију еутаназије, показују прелиминарни резултати објављени данас који такође указују да вероватно неће проћи други референдум, легализација рекреационе употребе марихуане.

Са око 83 одсто пребројаних гласова, 65 одсто је гласало за легализацију еутаназије а 34 одсто против.

Гласање "не" марихуани је много тесније, ту је 53 одсто гласало против легализације а 46 одсто за. То оставља малу могућност да би та мера ипак могла да прође када буду пребројани сви посебни гласови идуће недеље али то би ипак захтевало огромну промену тренда.

У ранијим изборима, специјални гласови који укључују гласаче ван земље, имали су тенденцију да подрже више либералне него опште гласове што даје онима који се залажу за легализацију марихуане неку наду да би мера још могла да прође.

Та два референдума представљала су велике могуће промене друштвеног ткива Новог Зеланда мада су кампање за сваки на крају биле доста засењене пандемијом корона вируса и паралелном трком за парламентарне изборе у којој су премијерка Џасинда Ардерн и њена либерална Лабуристичка партија убедљиво освојили други мандат.

Присталице легализације дроге су били фрустрирани што Ардерн није хтела да открије како ће гласати на референдуму. Многи су веровали да би њено одобравање подстакло подршку за легализацију марихуане, али она је рекла да хоће да остави одлуку Новозеландјанима. Она је рекла данас када су објављени резултати да је гласала за, на оба референдума.

Легализација еутаназија која ступа на снагу 2021. године односи се на одрасле особе са неизлечивим болестима, за које се очекује да ће умрети у року од шест месеци и које подносе "неиздржљиве" патње. Медју другим земљама које дозвољавају неки облик еутаназије су Холандија, Луксембург, Канада, Белгија и Колумбија.

Предложена легализација марихуане би дозволила људима да купе до 14 грама дневно и да гаје две биљке. То је било необавезујуће гласање, тако да уколико ипак прође, морали би да се усвоје закони да се та одлука примени. Ардерн је рекла да ће поштовати резултат и радити на усвајању одговарајућих закона, ако буде потребно.

Медју другим земљама које су легализовале или декриминализовале рекреациону марихуану су Канада, Јужна Африка, Уругвај, Грузија и неколико америчких држава.
Бета

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa