Инфо

30. октобар 2020.30. окт 2020.
фото: Бета

фото: Бета

Митрополит Амфилохије биће сахрањен у недељу у Саборном храму у Подгорици

Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је да ће митрополит Амфилохије бити сахрањен у недељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.

"Блаженопочивши Митрополит ће данас бити пренет на Цетиње и у Цетињском манастиру ће сутра, 31. октобра, на празник Светог Петра Цетињског у 9 часова бити служена Света Заупокојена Литургија. Истог дана у 13 часова биће свечани испраћај земних остатака Митрополита Амфилохија за Подгорицу где ће бити молитвено дочекане у 14 часова у Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици", саопштио је Епископски савет.

У Храму ће бити све до недеље, 1. новембра, када ће се служити Света архијерејска заупокојена литургија којом ће началствовати Његова Светост патријарх Иринеј са више архијереја СПЦ и других помесних цркава.

"Након литургије ће бити служено опело и обављена сахрана. Митрополит Амфилохије, по сопственој жељи биће сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици у гробу који је припремљен за његовог живота", саопштено је.

У недељу, 1. новембра у свим градовима и манастирима где је то могуће биће служена Света заупокојена литургија са почетком у 9 часова, након које ће бити одржан помен митрополиту, како би сви који су у немогућности да физички присуствују сахрани и на овај начин узели молитвеног учешћа у опелу и сахрани митрополита Амфилохија.

Епископски савет обавештава да ће све до сахране митрополита Амфилохија народ у молитвеном мимоходу моћи да се поклони митрополитовом одру, као и у данима након сахране свакодневно ће се служити Света Литургија и помени у храмовима, а верни народ ће моћи у Крипти Саборног храма Христовог Васкрсења да се поклони митрополитовом гробу.

"Свесни целокупне здравствене ситуације, али и огромног поштовања које ужива митрополит Амфилохије, апелујемо на све учеснике митрополитовог испраћаја да се придржавају свих прописаних здравствених мјера, понашајући се по оној мудрости Марка Миљанова, јунаштвом бранећи себе од других, а чојством бранећи и чувајући друге од себе", наведено је у саопштењу Епископског савета СПЦ у Црној Гори.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa