Инфо

2. новембар 2020.2. нов 2020.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Од Јеврема до данас, Шабац је град културе

Међуопштински историјски архив наставља традицију представљања архивске грађе на централном градском тргу путем тематских поставки са циљем да Шапчане, али и посетиоце упозна са динамичном, богатом и разноликом прошлошћу града на Сави.

-Архив већ пет година организује изложбе на Тргу, и оно што бих поменуо као посебност је да смо постали узор другима, те да све више архива у Србији чини исто - истакао је директор Међуопштинског историјског архива Давор Станојевић.

Глас Подриња


Од самог стварања модерне српске државе Шабац је због свог положаја и просветитељског духа Јеврема Обреновића постао капија за културу и европски утицај у Србији, истичу аутори изложбе "Шабац је култура" Гордана Филиповић и Иван Досковић.

-Изложба је посвећена је не само Шапцу, него и свима који се деценијама труде да један од синонима за наш град буде култура. Богата архивска грађа представљена је на Тргу, и значајан део припада међуратном периоду. Као посебност бих издвојила Фонд шабачке Народне књижнице и читаонице - наводи Гордана Филиповић.

Од оснивања Друштва за културни напредак града Шапца, поставка нуди увид у друштвени живот прве српске вароши у раздобљу између два рата.

-Ово је завршни део пројекта "Архив на Тргу" подржан од стране Министарства за културе и информисања, и добар је показатељ како једна установа као што је Међуопштински историјски архив може да "изађе" из свог објекта и суграђанима презентује садржаје у галерији ја отвореном. У плану је израда каталога који ће обухватити и претходне - појаснио је Иван Досковић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa