Инфо

4. новембар 2020.4. нов 2020.
Заједно за Србију и Грађански демократски форум: РЕМ нема капацитете да обавља посао који му је намењен

Заједно за Србију и Грађански демократски форум: РЕМ нема капацитете да обавља посао који му је намењен

Странка Заједно за Србију и Грађански демократски форум сматрају да изостанак одлуке РЕМ-а да правилником санкционише дневно емитовање риалити програма и помери га у ноћне сате, доказује да ово тело нема капацитета да обавља посао који му је намењен. Исти је случај и са извештајем о праћењу предизборне кампање од стране електронских медија, у коме се много тога констатује, али и када се укаже на направилности, изостају санкције.

Потпуно је невероватна врло блага реакција Савета РЕМ на изразито обимну функцонерску кампању, коришћење јавних ресурса и велику несразмеру присутности изборних такмаца у појединим медијима, на шта је пре избора указивано од учесника избора, стручне и опште јавности. Уместо да то стање мења ингеренцијама које има, РЕМ позива медије да саморегулаторно реше овај проблем.

Потврђује се бојазан коју је Грађански демократски форум саопштио и приликом прошлогодишних разговора власт-опозиција на Факултету политичких наука, да једноставна допуна састава Савета РЕМ-а по постојећем закону и у досадашњој процедури, неће бити довољна за добар рад ове институције, иако су нови чланови показали конструктивне намере. Из расправе у Савету РЕМ-а видљиво је мешање уређивања медија, цензуре и законских ингеренција, што доказује недовољну стручност већине чланова Савета, а тиме и недовољну компетентност целог РЕМ-а. Дугогодишња пракса у којој изостају реакције овог тела на прекршаје и незаконито понашање пружалаца програмских услуга, поготово у вези са изборима, потврђује да РЕМ није независно регулаторно тело, што би требало да буде и по европским стандардима и пракси и по нашим законима.

Грађански демократски форум и странка Заједно за Србију, осуђују овакво понашање Регулатора електронских медија и сматрају да његов рад мора темељно да се промени и законски и практично, јер је то предуслов да се мења медијска сцена Србије са много више уважавања јавног интереса.


Заједно за Србију
Грађански демократски форум



Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa