Инфо

20. новембар 2020.20. нов 2020.
Усвојен трећи ребаланс буџета, Влада одобрила 300 милиона динара Шапцу

Усвојен трећи ребаланс буџета, Влада одобрила 300 милиона динара Шапцу

Данас је одржана трећа седница Скупштине Града Шапца. На дневном реду су биле 24 тачке, а најважније од њих тицале су се буџета и пословања јавних предузећа.

Усвојена је одлука о завршном рачуну буџета града за 2019. годину, затим извештаји о извршењу буџета до 30. септембра 2020. године и трећи ребаланс буџета за 2020. годину. Такође су одобрена средства за покривање текућег пословања јавног партнера "Дуге" за обављање градско - приградског превоза.



Градоначелник Шапца Александар Пајић саопштио је да је Влада Србије данас одобрила покривање дефицита Града у 2020. години у износу од 300 милиона динара из текуће буџетске резерве.

-Обећавали смо у кампањи да ћемо имати чврсту и јаку подршку своје државе и то се обистинило. Држава је помогла да неуравнотежен буџет и много већи расходи него што су били приходи у 2020. години буду покривени из текуће буџетске резерве Републике Србије. Ми ћемо у наредном периоду планирати уравнотежен буџет за 2021. годину и да нећемо имати потребе за задуживањем Града. Друга важна ствар данас - хвалили су се у претходном периоду да ће превоз бити оптерећење за буџет у износу од нула динара. Истовремено, претходни чланови Градског већа су донели одлуку да се на рачун приватног партнера исплати 22,3 милиона динара. Ми смо у међувремену прговарали са приватним партнером "Дугом" и, уважавајући све мере због којих је смањен број путника, донели одлуку да се из буџета исплати нешто више од 18 милиона, што је нулто пословање приватног партнера, односно покривање директних трошкова, рекао је Александар Пајић.

Најавио је и да ће радницима јавних комуналних предузећа бити исплаћена солидарна помоћ. Навео је да је то законом предвиђено, али да из "нејасних разлога" радници нису били испоштовани.

-Скупштина Града је донела одлуку да сви програми пословања који су данас били у ребалансу, да се запосленима исплате солидарне помоћи. То право ће остварити и она јавна предузећа која данас нису били у ребалансу програма пословања. Сва јавна предузећа која позитивно послују ће ући у ову исплату, а они који нерентабилно послују неће моћи то да исплате. Верујем да ће наша јавна предузећа имати позитивне билансе у наредном периоду, рекао је Пајић.

Данашња седница одржана је уз сагласност Завода за јавно здравље и поштовање свих епидемиолошких мера. Ни овог пута нису присуствовали одборници опозиције, тако да је седница завршена брзо, без расправа међу одборницима.



-Данас смо на дневном реду имали јако значајне тачке, важне за функционисање јавних предузећа, али и града у целини. Неке тачке смо требали да усвојимо доста раније, али нисмо могли због изборног процеса. Пре свега мислим на завршни рачун за 2019. годину, као и кварталне извештаје о извшењу буџета. Најзначајннија тачка је била ребаланс буџета Града Шапца за 2020. годину и посебно ме радује да смо успели да покријемо дефицит од 300 милиона динара који се појавио, рекао је председник Скупштине Града Немања Пајић и још једном позвао опозицију да дође у Скупштину и учествује у расправи.

Одборници су минутом ћутања одали пошту преминулом патријарху Иринеју.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa