Инфо

20. новембар 2020.20. нов 2020.
фото: Агенција Бета

фото: Агенција Бета

Кон: Поднели смо предлог ригорознијих мера

Члан Кризног штаба за сузбијање епидемије корона вируса Предраг Кон изјавио је да је медицински део тог тела упутио премијерки Ани Брнабић предлог "ригорознијих" мера од оних које су на снази и додао да очекује да ће сутра бити званично саопштено које су то мере.

Кон је казао да је медицински део Кризног штаба на данашњој седници "инсистирао да се не може изаћи са састанка без ригорознијих мера".

-Зато смо наставили са радом и написали предлог који је достављен председници Владе Србије и очекујем да ће то сутра званично да се саопшти - казао је епидемиолог Кон за Радио телевизију Србије (РТС).

Упитан да ли је могуће да Влада Србије не прихвати предлог нових мера, Кон је рекао да то "тешко може да се деси".

Говорећи о епидемиолошком ризику који носи присуство великог броја грађана на сахрани патријарха Иринеја, епидемиолог је рекао да је такав скуп епидемиолошки "неприхватљив" у тренутној ситуацији али и додао да је то нешто што "нико не може да забрани".

-Смрт патријарха је тешка за сваког грађанина, посебно за православне вернике али ми смо у сред ситуације где вирус хара целом Србијом а посебно Београдом. Зато најлепше молим оне који имају снажну потребу да одају почаст патријарху да користе заштиту, да воде рачуна о дистанци а старије и посебно осетљиве да не дозволе ризик какав ће бити на сахрани - казао је Кон.

Он је поновио да је по резултатима истраживања Института за епидемиологију Медицинског факултета у Београду, око 20,7 одсто грађана Србије стекло имунитет на корона вирус и оценио да је укупни имунитет сада "вероватно и већи" јер се вирус и даље преноси.

-Нама са овим имунитетом није потребно да сви буду вакцинисани већ је довољно близу 50 одсто грађана да се вакцинише - казао је Кон.

Додао је да вакцинација треба да буде обавезна за здравствене раднике јер су у сталном контакту са ковид пацијентима, као и за припаднике војске и полиције.

Оценио је и да ће се и током наредне године "сигурно осећати последице епидемије" на повећање броја грађана са другим обољењима, али и на смртност од њих.
Агенција Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa