Инфо

21. новембар 2020.21. нов 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Јанковић: Медицински део Кризног штаба предложио оштрије мере, одлуку Владе очекују данас

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да је медицински део Кризног штаба затражио додатно појачавање противепидемиолошких мера, попут скраћења рада свих објеката који не подмирују "насушне потребе грађана", а да одлуку Владе Србије очекују данас.

Он је за РТС навео да су јуче на састанку Кризног штаба предложили да после 17 сати раде само продавнице прехрамбене робе, апотеке и бензинске пумпе и да ношење маске буде обавезно у свим ситуацијама где може доћи до међуљудског контакта.
"Надамо се да ће мере бити донете у пуном обиму који је медицински део Кризног штаба предложио... Ми смо тражили и да се маска носи безусловно, увек и свуда, али је разум превладао. Када неко шета сам поред реке, не мора да носи маску", казао је Јанковић.

Он је оценио и да "сигурно има простора" да се грађани ригорозније придржавају већ прописаних мера, као и да полицијски час у овом тренутку није сврсисходна мера, односно која би усвајањем нових предлога постала непотребна.

Јанковић је рекао да је молитвени испраћај и целивање тела паријарха српског Иринеја, који је преминуо од последица корона вируса, прилика да се покаже одговорност у понашању, због чега саветује одржавње дистанце, избегавање блиског контакта, и навео да ће тело преминулог патријарха бити на барем метар удаљености од верника.

"Свестан сам да је целивање тела патријарха важно, али је заштита живота и здравља такође важна. Ја сам сигуран да ће нам опраштај од светости (патријарха Иринеја) бити још један подсетник да треба да чувамо здравље", казао је Јанковић.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је да ће се током молитвеног испраћаја патријарха Иринеја, који ће бити одржан у Саборном храму Светог Архангела Михаила и у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, СПЦ стриктно придржавати мера које су због епидемиолошке ситуације у прописали надлежни државни органи.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa