Инфо

21. новембар 2020.21. нов 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

Најављен почетак рада Централног регистра становништва

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић данас су најавили почетак рада Централног регистра становништва.
Како је саопштило ресорно министарство, они су позвали грађане да провере своје податке у регистру на Порталу електронске управе и да укажу на евентуално нетачне или непотпуне податке.


Обрадовић је рекла да ће бити потребно време да се подаци провере и да се "од марта или априла систем стабилизује" .

"Циљ је да већ на пролеће државне институције крену да приступају регистру по службеној дужности, да увек имају ажурне податке о грађанима и да грађани више не морају да иду од шалтера до шалтера како би ажурирали своје податке у различитим електронским евиденцијама", наводи се у саопштењу.

Јовановић је казао да се успостављање модерне електронске управе заснива на четири регистра: грађана, привреде, непокретности и адресном регистру.

Упитан ко води рачуна о безбедности података, Јовановић је рекао да је према Закону о централном регистру становништва дефинисано шта је чији задатак, односно да ће Министарство одобравати приступ Централном регистру становништва, а послови ИТа и безбедност података је на Канцеларији за ИТ и еУправу.

"Омогућили смо грађанима да на преко 360 локација у Србији добију параметре за свој електронски идентитет брзо, лако и бесплатно, а списак локација доступан је на Порталу еУправа", рекао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa