Инфо

23. новембар 2020.23. нов 2020.
Кон: Приметно успоравање вируса корона, посебно у Београду

Кон: Приметно успоравање вируса корона, посебно у Београду

Епидемиолог Предраг Кон данас је рекао да се уочава успоравање вируса корона, посебно у Београду, и истакао да ће се за два, три дана видети да ли ће доћи до потпуног заравњења криве.

До успоравања је дошло захваљујући мерама које су већ уведене, навео је.
Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС, казао и да ће се за око две недеље знати да ли ће овакав тренд да се задржи.

"У овом тренутку присутност вируса је огромна", рекао је Кон и навео да је много више заражених него што је то званично потврдјено и да се бројка заражених може помножити са 10 да би се добио приближно тачан број.

"Ако откријемо 6.000, тог дана је 60.000. То је динамична ствар, јер он после недељу дана, осам, девет дана више не излучује вирус, а после 14 дана сигурно не излучује вирус", рекао је.

Кон је рекао да је вирус на максимуму што се Београда тиче и да сада треба да се издржи са придржавањем мера, као и да се нада да ће мере које се уводе од сутра дати резултате.

Истакао је да је медицински део Кризног штаба за сузбијање ширења вируса корона тражио строже мере и њихово хитно уводјење, попут затварања објеката у 18.00 и ношења маски и на отвореном, али то није било прихваћено.

Кон сматра да је сигурно било заражавања на сахрани патријарха Иринеја јер се током телевизијских преноса видело да маске нису носили сви и да мере нису поштоване. Он је рекао да ће се то видети за око недељу дана.

"Имао сам прилике да видим да су многи, поготово из државног врха, носили маске и да се о томе и водило рачуна. Али је грешака несумњиво било", рекао је.

Проценат заражавања унутар школа је низак, додао је Кон, наводећи да су школе безбедна места за ученике и они који су се заразили су углавном унели вирус ван образовних установа.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa