Инфо

23. новембар 2020.23. нов 2020.
Европска агенција за лекове могла би да одобри прве вакцине против короне до краја године

Европска агенција за лекове могла би да одобри прве вакцине против короне до краја године

Европска агенција за лекове (ЕМА) која тренутно разматра захтеве за одобрење три кандидата за вакцину против Ковида-19, саопштила је данас да би могла да одобри прве вакцине до краја ове, или до почетка идуће године.

Задатак те агенције чије седиште је у Амстердаму је да одобрава и контролише лекове у ЕУ. Када се добије коначно зелено светло, што даје Европска комисија, лабораторије могу да продају своје лекове у целој ЕУ.
Наводи ЕМА уследили су пошто је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла прошле недеље да би Агенција могла "у другој половини децембра" да одобри вакцине које су тестирали Фајзер/Бионтек и Модерна.

У имејлу упућеном Франс пресу, ЕМА је навела да је у овој фази тешко прецизирати рокове за ауторизацију вакцина јер још немају све податке и тестирања су и даље у току.

"У зависности од напредовања процена ЕМА би могла да буде у могућности да заврши са проценом најнапреднијих кандидата за вакцину до краја ове године или почетка идуће", наводи се у мејлу.

Агенција је усвојила убрзану процедуру која ће омогућити да се испитају подаци о безбедности и ефикасности вакцина како се оне буду појављивале, чак и пре него што стигну званични захтеви за њихово одобрење од стране произвођача.

У овом сталном испитивању су кандидати за вакцине британске Оксфорд/АстраЗенека, америчко немачки Фајзер/Бионтек и америчке Модерна.

Британска лабораторија Астра Зенека повезана са универзитетом Оксфорд јавила је данас да је развила вакцину ефикасну у просеку 70 одсто, и до 90 одсто у неким случајевима према привременим подацима.

Ти резултати изгледају мање ефикасни од конкурената Фајзер/Бионтек или Модерне чија ефикасност је процењена на 90 одсто али британска формула има предност што користи традиционалнију технологију, због чега би њена будућа вакцина била јефтинија и лакша за складиштење.
БЕТА

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa