Инфо

25. новембар 2020.25. нов 2020.
фото: www.riznicasrpska.net

фото: www.riznicasrpska.net

Дан Михаила Ђурића

Данас је обележен пети Дан Михаила Ђурића у Шапцу. Услед пандемије овај значајан дан обележен је на другачији начин, без контакта и живе речи, онако како ситуација налаже, снимљеним предавањима изузетних културних посленика који говоре о непроцењивој величини академика Михаила Ђурића.

Предавање професора Мила Ломпара „Схватање нихилизма у делу Михаила Ђурића“, које је требао да одржи ученицима Шабачке гимназије, као и предавања на тему: „Етос јавног деловања Михаила Ђурића“ професора Часлава Д. Копривице и професора Јовице Тркуље могу се погледати на YouTube каналу Библиотеке шабачке. Док се текст о овом великану може прочитати на сајту Библиотеке, ауторке Јелене Подгорац Јовановић, директорке Библиотеке шабачке.

Учешћем у обележавању Дана Михаила Ђурића, Библиотека шабачка и у оваквим измењеним околностима настоји да негује традицију неговања и подсећања на све знамените Шапчане. На овај начин пре свега одајемо почаст једном од највећих Срба свих времена, једном од најпознатијих и најзначајнијих представника српске филозофије у другој половини двадесетог века.

Михаило Ђурић је рођен 22. августа 1925. године. Студирао је право, филозофију и класичну филологију на Правном факултету и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Докторирао је 1954. године тезом Идеја природног права код грчких софиста. Исте године је на београдском Правном факултету изабран за асистента, где је потом биран за доцента 1957, за ванредног професора 1964. и за редовног професора 1969. године. Године 1972. осуђен је на девет месеци строгог затвора, због критике уставних амандмана 1971. године, због чега је изгубио радно место на факултету. Свој научни рад је продужио у Институту друштвених наука у Београду од 1974. до 1990. године, радећи као научни саветник. Године 1990. враћа се на Правни факултет, где је наредне, 1991. године, пензионисан. Преминуо је у новембру 2011. године. Његово мишљење и деловање су пример одговорног, храброг и принципијелног интелектуалца у нашем времену, а његов живот је својеврсно јединство мишљења, говора и делања.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa