Инфо

25. новембар 2020.25. нов 2020.
Све озбиљнија ситуација

Све озбиљнија ситуација

Епидемиолошка ситуација у Шапцу у поново се погоршала. Број новоинфицираних је 75 за 24 сата, док је у шабачкој Општој болници било 14 нових пријема. Четири пацијента налазе се на респиратору, а још шест је са тешком клиничком сликом.

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Александар Пајић замолио је грађане за максималну озбиљност.

-Ситуација је све озбиљнија из дана у дан, а Болница је све пунија. За последња 24 часа имамо највише ковидпозитивних суграђана од почетка овог таласа епидемије, њих 75 нових позитивних. Укупно на територији Града имамо око 1.400 ковид позитивних и грађана који су били у контакту са њима. Имамо 112 хоспитализованих суграђана у шабачкој Болници, рекао је Пајић.

Још једном је истакао да су образовне установе сигурна места и да је укупно 27 ученика и 9 просветних радника и троје ваннаставног особља активно оболелих. Навео је да су проблеми ширења заразе на другим местима.

-Треба повести рачуна посебно у време слава и масовних окупљања у породицама. Људи треба да схвате да масовна окупљања више нису скупови од 50 или 100 људи, него све где је више од пет особа, изјавио је Александар Пајић.
Директор Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” др Слободан Поповић навео је да је повећан и број пацијената који се јављају на преглед у ковид амбуланту Дома здравља, као и оних који долазе у пријемно-тријажну амбуланту инфективног одељења.

-Имамо 10 пацијената са тешком клиничком сликом у респираторној јединици, од тога је њих четири на инвазивној вентилацији, односно интубирано. Беба од 29 дана која је ковид позитивна и њена мајка су у стабилном стању. Јуче смо имали 14 пријема у Болници, што је такође више него претходних дана. Имамо 17 ковид позитивних здравствених радника у Општој болници, у Дому здравља 11 и у Заводу за јавно здравље 6, рекао је др Поповић.

Директор Болнице изнео је неке податке о зарази који на самом почетку епидемије нису били познати. Истакао је да су оболели најинфективнији два дана пре појаве првог симптома и два дана после.

-То јасно говори да смо у време када не знамо да смо заражени најинфективнији и тада заразу највише преносимо. Зато апелујем да се сви контакти који нису изузетно хитни одложе. Поред тога, деца су врло подложна зарази, добро се боре против болести, са благом клиничком сликом или асимптоматски. Истовремено су веома велики преносиоци заразе. Апелујем на родитеље да због тога децу минимално пуштају напоље. Потврђено је да се зараза преноси и напољу, зато одржавати дистанцу, рекао је др Поповић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa