Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Сутра и у Србији Европска ноћ истраживача

Готово тридесет градова из Србије прихватило је учешће у овогодишњој, 11. Европској ноћи истраживача која ће се сутра и у суботу одржати онлајн уз научно-популарне видео-серије, виртуелне шетње и посете лабораторијама, научне квизове и интерактивне игре.

Више од стотину научника и научница из Србије радило је на онлајн програму који ће у потпуности бити бесплатно доступан на сајту њњњ.ноцистразиваца.рс.

"Овогодишња онлајн Европска ноћ истразивача омогућила нам је да уђемо у домове широм Србије и да пробамо да пробудимо истраживачки дух", казала је координаторка пројекта СЦИМФОНИЦОМ 2020. Биљана Шљукић Паунковић.

Подсетила је да је сврха Ноћи истраживача да популаризује науку, потенцијално поспешујући развој, те је та манифестација "увек битна за друштво, а у овом изузетном времену тим битнија, јер омогућава повезивање младе публике са истразивачима на креативне начине", казала је она.

Координаторка пројекта РеФоцус 3.0 Тања Аднађевић навела је да је Европска ноћ истраживача показају да свако може да се бави науком, поготово "ове године коај несумњиво показује значај науке за нашу цивилизацију и жеља нам је да се та мисао задржи у јавности што дуже, и у наредним генерацијама", рекла је она.

Истакла је да се сваке године организатори труде да кроз занимљиве екперименте и приче дочарају разне проблеме из науке, да представе истраживаче, као важне појединце у друштву.

Европска ноћ истраживача у Србији финансира се из програма "ХОРИЗОН 2020", који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, у оквиру потпрограма "Марија Склодовска-Кири".

Овогодишња манифестација у Србији се реализује кроз три пројекта.

Пројекат СЦИМФОНИЦОМ 2020 (Сциенце ин Мотион фор Фридаy Нигхт Цоммотион) координише Факултет за физичку хемију Универзитета у Београду, а партнер је Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Пројекат РеФоцуС 3.0 (Тхе Роад то Фридаy оф Сциенце), чији је координатор Центар за промоцију науке, организује Европску ноћ истраживача у сарадњи са Институтом за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Природно-математичким факултетом из Ниша и Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац.

Пројекат Рецоннецт Упграде 20.20 (Ресеарцх, Цоннецтионс, Нетњоркс анд Цултуре) води Креативно едукативни центар из Новог Сада, а партнери су Универзитет у Новом Саду, Природно-математички факултет Нови Сад, Удружење научних комуникатора – НАУКОМ, Центар за промоцију науке и Висока техничка школа струковних студија Суботица.

Информације о Ноћи истраживача су на њњњ.ноцистразиваца.рс и на Фејсбуку, Јутјубу, Инстаграму, Твитеру и Тиктоку.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa