Инфо

28. новембар 2020.28. нов 2020.
Српски амбасадор проглашен персоном нон грата у Црној Гори

Српски амбасадор проглашен персоном нон грата у Црној Гори

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из министарства спољних послова Црне Горе.

"Министарство вањских послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу", наводи се у саопштењу.

У саопштењу пише да се Божовић дуже и континуирано мешао у унутрашње ствари Црне Горе, понашао и давао изјаве "неспојиве са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције", и да је након више упозорења на неприхватљивост тог понашања још једном омаловажио Црну Гору.

"Јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао 'ослободјењем' и 'слободном вољом' црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство", наводи се у саопштењу.

Они су казали да је тиме унизио и највише законодавно и представничко тело, Скупштину Црне Горе, која је 29. новембра 2018. усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош.

Божовић је јуче рекао да "велика и славна Мојковачка битка, као пример христолике жртве за свог ближњег и за слободу, била је увод у ослобођење Црне Горе и Подгоричку скупштину, као слободан израз народне воље за уједињење са братском Србијом".
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa