Инфо

30. новембар 2020.30. нов 2020.
Модерна подноси захтев за одобрење своје вакцине против корона вируса у САД и Европи

Модерна подноси захтев за одобрење своје вакцине против корона вируса у САД и Европи

Америчка компанија Модерна саопштила је да ће данас затражити од регулаторних тела у САД и Европи одобрење за хитну употребу њене вакцине против Ковида-19, пошто су резултати нове студије потврдили да те вакцине дају јаку заштиту.

Модерна је одмах иза америчког Фајзера (Пфизер) и његовог немачког партнера Бионтека (БиоНТецх) у тражењу одобрења да почне вакцинације у САД у децембру.
Преко Атлантика британска регулаторна тела такодје процењују вакцину Фајзера и вакцину коју је развила фирма АстраЗенека.
Модерна је развила своју вакцину са америчким Националним институтом за здравство, и навела је да је добила потребне коначне резултате преко викенда који указују да је њихова вакцина ефикасна преко 94 одсто. Пре две недеље компанија је објавила да прелиминарни резултати указују на ефикасност њихове вакцине од 94,5 одсто.

Од 196 случајева заражених Ковидом-19 у великој америчкој студији Модерне, 185 су били учесници проба који су добили плацебо, а 11 који су добили праву вакцину. Једине особе које су тешко оболеле, њих 30, укључујући један смртни случај, добило је плацебо, рекао је доктор Тал Закс, медицински директор компаније.

Закс је рекао да је себи дозволиио да заплаче први пут када је чуо резултате.

"Већ смо у проби спасили животе. Само замислите утицај када се помножи са бројем људи који могу да добију ову вакцину", рекао је он.

Модерна је навела да ефикасност вакцине и добар безбедносни учинак за сада, са само привременим нус појавама налик на грип, значи да су испунили захтеве које је поставила америчка Управа за храну и лекове (ФДА) за издавање дозволе за хитну употребу пре него што се потпуно заврши последња фаза тестирања.

Европска агенција за лекове (ЕМА) је такодје назначила да је отворена за брже, хитно одобравање вакцине.

ФДА ће прво 10. децембра разматрати вакцину Фајзера и Бионтека и њихове податке који указују да је њихов кандидат за вакцину ефикасан 95 одсто. Модерна је навела да се њихов ред у овом "научном суду" очекује недељу дана касније, 17. децембра.

Ако ФДА одобри хитну употребу Модерна очекује да ће имати 20 милиона доза спремних за САД до краја године. Биће потребно да се добије по две дозе вакцине, тако да ће то бити довољно за 10 милиона људи.

Фајзер очекује да ће у децембру имати спремно 50 милиона доза глобално. Пола од тога, односно вакцине за 12,5 милиона људи, намењено је становништву у САД.

Ове недеље ће други панел америчких стручњака који је формирао Центар за контролу и превенцију болести да се састане да одлучи како ће се прве количине вакцине расподелити.

Очекује се да ће прве дозе бити резервисане за здравствене раднике, ако довољно добро делују онда ће бити за слабије старије особе, и кориснике домова за старе и немоћне.

Како буде доступно више вакцина у наредним месецима други људи који раде на неопходним местима и особе са највећим ризиком ће стизати на ред. Али довољно вакцина за општу популацију се не очекује пре пролећа, најраније.

За снабдевање ван САД Закс је рекао да ће знатне количине вакцине Модерне бити доступне касније, у првом кварталу идуће године.

"Наравно радимо све што можемо да повећамо капацитет и убрзамо рокове", рекао је Закс.
Beta

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa