Инфо

30. новембар 2020.30. нов 2020.
Ситуација у Љубовији најлошија, Шабац четврти у Округу

Ситуација у Љубовији најлошија, Шабац четврти у Округу

На подручју Округа најтежа епидемиолошка ситуације је у Љубовији, док је Шабац на четвртом месту по броју новооболелих у односу на број становника. Како наводи вд директора Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић у Шапцу не постоји експоненцијални раст новооболелих и најавио да ће Ускоро установама примарне и секундарне здравствене заштите бити дистрибуиран нови контингент тестова

-Завод за јавно здравље Шабац је и дао предлог за увођење ванредне ситуације у практично свим градовима и општинама на територији Мачванског округа оног момента када је епидемиолошка ситуација постала неповољна и видимо да у Шапцу је стабилан тренд раста, дакле немамо баш експоненцијални тренд раста и Шабац је по броју новооболелих на четвртом месту у Округу. То је број оболелих на 100.000 становника. На првом месту убедљиво и најтежа епидемиолошка ситуација јесте у Љубовији, затим у Богатићу, Крупњу, тако да је Шабац са неких 500 новооболелих на 100.000 становника и у овој недељи за нама задржао то четврто место. Оно што је добро то је да је повећан број тестирања, скоро 4.000 тестова, данас смо добили нови контингент од 5.700 брзих антигенских тестова који ће уз капацитете које имамо са PCR тестовима бити дистрибуирани свим установама примарне и секундарне здравствене заштите на територији Мачванског округа - истакао је Бранко Вујковић и додао да је ситуација добра по питању новооболелих у образовним и здравственим установама.

-Добра вест је за грађане да у Мачванском округу је и даље добра епидемилошка ситуација, стабилна у свим образовним институцијама. Знамо да су од данас практично и старији основношколци и средњошколци започели онлајн наставу, али свакако и без тога једна добра епидемиолошка ситуација. У претходној недељи смо имали незнатан број новооболелих ученика и тренутно нам је 39 активно оболелих ученика укупно, што је заиста коректан број у односу на број школа које покривамо. Нема разреда у којима је дошло до ширења епидемије или са наставног кадра на ученике или са ученика на друге ученике. То наравно пратимо сада због наших најмлађих школараца. У здравственим установама такође је добра епидемиолошка ситуација. Укупан број активно оболелих здравствених радника на територији града Шапца је 38.

Током седмице иза нас променила се старосна структура новооболелих.

-Сада нешто чешће обољевају старији од 65 година управо због трансмисије са њихових укућана обзиром да су најстарији суграђани и у претходном периоду изузетно поштовали мере, али се догодило да су они на првом месту по броју новооболелих у овој претходној недељи и одмах после њих, наравно, радно активно становништво, односно категорије од 30 до 49 година и они млађи од 20 до 30 година. Добра ствар је да нема много новооболеле деце - закључио је др Вујковић.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa