Инфо

1. децембар 2020.1. дец 2020.
Фото Интернет

Фото Интернет

Данас Светски дан борбе против сиде: Од кључне важности тестирање

Од кључне важности је да сви који су имали ризичне контакте што пре сазнају свој ХИВ статус тестирајући се, упркос ситуацији изазваној пандемијом корона вируса, указала је данас Унија организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом (УСОП).

"Изузетно је важно да оболели од ХИВ-а и особе у ризику од инфекције наставе да кроз постојеће и нове програме добијају сву подршку која им је неопходна: од саветовања, унапређења лечења, доступности неге и борбе против стигматизације", саопштила су удружења поводом 1. децембра, Светског дана борбе против АИДС-а, који се ове године обележава под слоганом "Глобална солидарност, заједничка одговорност".
Удружења су подсетила да је у борби против ХИВ-а учињен велики напредак, али да борба још увек није готова, те да је неопходно даље унапређење доступности најефикаснијих терапија и ширење свести о важности раног откривања ХИВ статуса.

"Оно што посебно забрињава је даља стигматизација оболелих од ХИВ-а не само од стране дела заједнице већ и кроз законодавне акте, затим прописе и регулативе појединих институција, као и у раду здравствених радника због којих су ХИВ позитивне особе и даље дискриминисане", наводи се у саопштењу.

УСОП је упутио позив да се што више људи да се тестира на ХИВ и да тако провере своје здравље.

"Када је у питању ова инфекција изузетно је важно да се она открије на време и да се одмах почне са лечењем и употребом терапије како би се очувало здравље, а уколико је већ нарушено да би се стабилизовало. Са ХИВ-ом се данас живи и уколико се инфекција открије на време и одмах почне са лечењем особе које је имају могу нормално да проживе људски век", истиче се у саопштењу Уније.

Тестирања и саветовања су бесплатна, добровољна и поверљива односно није потребан никакав идентификациони документ, лични податак или здравствена књижица.

Организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом и АИДС-ом су истакле да се ХИВ не може пренети социјалним контактом, радом и дружењем са ХИВ позитивним особама, већ искључиво ризичним понашањем.

Затражена је измена одлука да измена члана 250. Кривичног законика који регулише казне за оне који свенсо преносе ХИв вирус, а који по оцени удружења "директно стигматизује и дискриминише особе које живе са ХИВ-ом".

"Да бисмо постигли да све ХИВ позитивне особе постану здравије без могућности преноса инфекције на друге потребно је да им пре свега држава омогући услове за нормалан живот, континуирано и квалитетно лечење и дијагностику, да им као друштво створимо окружење без стигме и дискриминације, као и да им као заједница пружимо подршку у свакодневном животу", наводи се у саопштењу.

Указано је да главну улогу у свему томе има и услуга Парњачко саветовање коју је креирао УСОП, а које подразумева да особе које живе са ХИВ-ом пружају подршку новоинфицираним особама.

УСОП очекује да ће важну улогу Парњачких саветника у заустављању ширења ХИВ-а препознати и доносиоци одлука у Србији те да ће се та врста услуге као вид позитивне превенције и као услуга која може да доведе до заустављања ширења инфекције, обољевања и умирања од АИДС-а наћи своје место у програмском финансирању у републичком буџету за 2021. или 2022. годину.

Упућен је апел надлежним државним органима да обезбеде редовну дијагностику за праћење тока лечења ХИВ позитивних пацијената, као и да се осавремени антиретровирусна терапија којом се лече ХИВ позитивне особе.

Процес регистрације четири нова антиретровирусна лека је завршен и они би требали да се нађу на листи лекова који се издају на терет Фонда за здравствено осигурање.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa