Инфо

1. децембар 2020.1. дец 2020.

САМ: Србији недостаје високостручни кадар, али и занатлије

Председник Српске асоцијације менаџера (САМ) Драгољуб Дамљановић изјавио је данас да Србији недостаје млад и стручан кадар, али и занатлије које треба да поспеше индустријализацију и раде на новоотвореним местима у фабрикама.
Он је, на онлине форуму САМ-а на тему циркуларних миграција, навео да је највећи недостатак у висококвалификованој стручној спреми, посебно везано за ИТ.

"Млади не би требало да одлазе, јер могућност да се они запосле у својој земљи доноси високопрофитабилне послове и индустрије, они су добро плаћени за своје послове и више могу да потроше у својој земљи", објаснио је Дамљановић.

Према његовим речима, они креирају екосистеме који омогућавају креирање још више таквих места.

"Важно је да се млади мотивишу да остану да раде у земљи, првенствено јер генеришу јако велики доходак и за земљу и за себе и креирају атмосферу која привлачи још више таквих", истакао је председник САМ-а.

Партнер у сектору за ревизију компаније "ПњЦ" Србија Биљана Богдановић казала је да је истраживање које се бавило разлозима за одлазак из земље показало да је 80 одсто испитаника изјавило да се ефекти одласка квалитетног кадра из Србије веома осећају.

"Такође, истраживање је показало да су занимања која највише недостају она у области ИТ сектора, комерцијалисти, возачи и грађевинари", изјавила је Богдановић.

Она је додала да компаније сарађују са факултетима у 43 одсто случајева, те да се сарадња спроводи кроз контакте са професорима, са студентским организацијама и у виду различитих пракси, гостујућих предавања.

Продекан за сарадњу са привредом Економског факултета у Београду Драган Лончар рекао је да на одлику младих да остану или оду из своје земље утичу образовни систем, ниво здравствених услуга, могућност запошљавања и квалитет посла који могу да нађу.

"Важан им је однос између зараде коју могу да створе и трошка живота, такође је битан и осећај праведности, негативна селекција која постоји", казао је Лончар.

Он је истакао и да млади инсистирају на транспарентности битних процеса, ефикасности администрације и осећају безбедности.

Директор програма за циркуларне миграције "Тачка повратка" Иван Бркљач навео је да је директна комуникација са повратницима установила да њима највећу недоумицу представља адекватна каријерна и пословна прилика у Србији.

"Тренутно радимо на изради административних, пословних и друштвених водича за повратнике које ће им пружити све потребне информације", рекао је Бркљач.

Он је закључио да треба омогућити да циркулација људи буде једноставнија како би Србија била део глобалног друштва.


Извор Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa