Инфо

5. децембар 2020.5. дец 2020.
Насилни сукоби протесту у Паризу против закона о безбедности

Насилни сукоби протесту у Паризу против закона о безбедности

Хиљаде људи широм Француске протестовало је због одредбе закона која предвиђа кривичну одговорност за особе које снимају полицајце, а тензије су порасле у Паризу где је запаљено неколико аутомобила, разбијени су излози и разним предметима гадјана је полиција.

Демонстрације су прекинуте и пре недељу дана због људи убачених да упропасте протесте, када су такозвани "црни блокови" поставили барикаде на делу маршуте у источном Паризу. Обучени у црно, чланови екстремно левичарске групе изазивају страх на протестима.

Полицајци који су на удару критика због наводног расизма и неоправданог насиља, тешко су зауставили појединце који су правили хаос током марша у којем је учествовало неколико хиљада људи.

Председник Емануел Макрон разбеснео је полицијске синдикате током јучерашњег разговора са младим Французима када је рекао да се полицајци са насилним понашањем и "расистичким ставовима" морају пратити и санкционисати.

Макрон је најавио да ће покренути платформу на интернету на којој ће од идуће године људи моћи да пријављују дискриминацију, и пристрасност, измедју осталих и полицијских службеника.

Данашњи протести привукли су велики број демонстраната, и дешавају се два дана након што је француска влада објавила да ће ревидирати контроверзни члан предложеног закона о безбедности којим се као кривично дело третира објављивање фотографија или снимака полицајаца на дужности "с намером да се нанесе штета њиховом физичком или психолошком интегритету".

Критичари су забринути да ће та одредба ограничити слободу медија и омогућити да бруталност полиције продје неоткривено и некажњено, и страхују да би то могло утицати на слободу штампе и отежати разоткривање полицијске бруталности.

Закон је додатно добио на важности након што се прошлог месеца појавио снимак француских полицајаца који туку црнца.
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa