Инфо

15. децембар 2020.15. дец 2020.
Критике на рачун првих 50 дана градске власти
Иницијатива "Село - град"

Критике на рачун првих 50 дана градске власти

Представници Иницијативе "Село - град" данас су на конференцији за медије говорили о актуелној политичкој ситуацији у Граду Шапцу, као и о тренутном стању у пољопривреди у држави. Најавили су да на седници Скупштине Града и даље неће ићи, али да ће политички деловати на друге начине.

Салко Карадаревић је навео да су задовољни резултатом оствереним на последњим изборима, где су на листи "Шабац је наш" освојили два одборничка мандата. Међутим, незадовољни су начином на који су избори одржани.

-Било је немогуће "играти утакмицу" и победити Напредњаке у утакмици коју само они знају да одиграју. После жалби, понављања избора, илегална Градска изборна комисија је донела одлуку о проглашењу избора и одржана је конститутивна седница Скупштине. Заједно са нашим коалиционим партнерима смо донели одлуку да не учествујемо у раду шабачког парламента. Без обзира на одбијање наших жалби и ако суд донесе одлуку да је све валидно, ми, као Иницијатива "Село - град", пре свега као људи, не желимо да икада признамо победу шабачких Напредњака, јер да смо ми на такав начин остварили победу не бисмо учествовали у власти, рекао је Карадаревић.

За досада одржане седнице Скупштине Града рекао је да су претворене у циркус. Сматра да је за 50 дана од када је Српска напредна странка на власти виђен "апсурд над апсурдима".

-Претходних година, сваки пут док су били у опозицији, говорили су да смо ми лоповска власт, како директори јавних предузећа врше разне махинације. Сада, гле чуда, све финансијске и извештаје о пословању Града Шапца и јавних предузећа усвојише једногласно, навео је Карадаревић и најавио да ће покренути иницијативу да са коалиционим партнерима поднесу тужбу за клевету, јер је, како је навео, усвајање тих извештаја доказ да су часно и поштено радили свој посао.

Салко Карадаревић је у име Иницијативе, изразио забринутост за то како се градска власт понаша за време пандемије.

-Ништа сем пуких цифара и извештаја које подносе путем медија нисмо видели да неко брине о нама. Постоје људи који немају новца за маску, па исту носе данима. Организација Скупштине Града је такође ризична. Када би нас још 25-26 ушли у скупштинску салу, то би вероватно проузроковало још више ширење заразе, рекао је Карадаревић.

На конференцији је било речи и о предстојећој седници Скупштине, заказаној за петак, на којој треба да се усвоји буџет Града Шапца. Представници Иницијативе изнели су став да је буџет за 2021. годину преписан из претходних година.

-Поред одличног ученика у школи увек је седео понављач. Напредњаци нам делују као ти понављачи, јер су накарадно преписали у буџету све што смо ми радили претходних година, са врло мало измена, које апсолутно ништа неће утицати на то да живот у Шапцу буде бољи. Као Шапчанина ме је заболело да градоначелник Александар Пајић вапи и тражи помоћ од државе да му помогне. Нама држава не треба да помогне, него да врати оно што нам дугује и сви Шапчани ће осетити бољитак, рекао је Карадаревић.

Истакао је да у буџету нема ставке о бесплатном превозу за пензионере, нити бесплатног вртића за децу, нових канализационих ни водоводних мрежа што су чланови СНС тражили док су били опозиција.

Драган Станковић је, говорећи о стању у пољопривреди, упоредио цене пре и после избора у сточарству. Навео је да је цена бикова пре избора била веома лоша, до 1,9 евра, а сада је до 1,7 евра по килограму, да је цена свиња пре избора била од 150 до 170 динара, а да је сада 120 до 130 динара. Истакао је да су цене знатно мање и за јагањце и прасиће.

-Масовно се увози залеђено месо из Немачке, па чак и живи прасићи. Са друге стране, скочила је цена сточне хране за око 25 одсто и то највише сојине и сунцокретове сачме, једине компоненете које пољопривредни произвођач не може да произведе него мора да купи. Министар пољопривреде је на националној теелвизији рекао да ће све субвенције пољопривредницима у сточарској производњи бити исплаћене до 15. децембра, а за биљну производњу до краја године. Ја не знам никога ко је после избора добио субвенције, рекао је Станковић.

Навео је и да ће у буџету Града издвајања за пољопривреду бити већа за око 120 милиона. Међутим, истакао је да то није довољно.

-Цео буџет Града Шапца да се да мачванским, поцерским и посавотамнавским пољопривредницима, не би успео да надокнади губитке које смо претрпели од избора до сада продајући своју стоку, рекао је Драган Станковић.


Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa