Инфо

15. децембар 2020.15. дец 2020.
sabac.rs

sabac.rs

Градоначелник честитао рођендан најстaријој Шапчанки

Градоначелник Шапца др Александар Пајић посетио је најстарију Шапчанку, Стоју Бижић, која живи на Триангли и која је данас прославила 101. рођендан.

Градоначелник је овом приликом честитао баки Стоји њен дан, уручио торту и цвеће и пожелео да још дуго година славе заједно.

– Бака Стоја је наша најстарија суграђанка. Наша обавеза је да нашим старијим суграђанима обезбедимо квалитетан живот, а истовремено приоритет и жеља да млади остану у нашем граду. Пошто бака Стоја каже да је за дуговечан живот, добро да се свако јутро попије по једна ракијица, ја сам дошао да је заједно попијемо. Наравно и да јој честитам рођендан – рекао је градоначелник Александар Пајић.

Градоначелника су дочекали унуци и праунуци Стоје Бижић. Разговарао је са баком Стојом о тешким ратним моментима кроз које је прошла, о њеном здрављу и другим темама.

Стоја Бижић, која поносно на својим плећима носи цео један век, каже да јој живот није био нимало лак. Имала је пет година када је остала без мајке, а са петнаест и без оца.

– Уз помоћ браће и сестара успела сам да пребродим све недаће које су ми се дешавале током живота. Живели смо сиротињски, много смо се напатили. Радили смо и дан и ноћ, орали и копали да бисмо имали основне услове за живот. Нисмо се либили ниједног посла – каже бака Стоја.

У Другом светском рату приликом бежања из Хрватске за Босну, Стоја је остала без једног сина. Други који је био са свекрвом успео је да се спасе.

– Супруг ми је погинуо 1943. године у Црној Гори као припадник Седме банијске бригаде. Све што смо имали, у рату је изгорело. У Шапцу сам пронашла свој мир и овде ми је најлепше – истиче наша најстарија суграђанка.

Бака Стоја Бижић рођена је 15. децембра 1919. године у Горњој Бачини, надомак Петриња у Хрватској. Пет година живела је у Раткову код Оџака. У Шапцу живи од 2000. године. Поред сина са којим је у заједничком домаћинству, има два унука и четворо праунучади. Поручила је младима да живе живот паметно и да поштују своје родитеље.
sabac.rs

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa