Инфо

18. децембар 2020.18. дец 2020.
Pixabay

Pixabay

ХОРЕС: Губици у туризму и угоститељству у Србији већи од две милијарде евра

Директор Пословног удружења хотелско угоститељске привреде Србије (ХОРЕС) Георги Генов изјавио је данас да је тешко проценити колики су стварни губици у туристичком и угоститељском сектору, али да се може рећи да би они до краја године могли да премаше две милијарде евра.

Генов је на ГИЗ-овој онлајн конференцији "Утицај и начини превладавања кризе у туристичком сектору изазване ЦОВИД-19 пандемијом" оценио и да је око 45 одсто радне снаге отишло из хотелске и угоститељске индустрије.

Према његовим речима, мере које је донела Влада Србије за помоћ том сектору су умногоме помогле да не дође до отпуштања, али да локалне самоуправе нису имале разумевања за кризу изазвану пандемијом.

"Мали је број њих које су изашле у сусрет угоститељским објектима са конкретним предлозима на који начин да се помогне сектору", рекао је Генов.

Он је навео да јавна предузећа нису имала разумевања и да наплаћују своје комуналне услуге по редовном режиму.

Говорећи о пројекту који спроводи ГИЗ "#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам", помоћница министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо, казала је да је тај пројекат пре пандемије имао изузетног значаја за развој туризма у Србији.

"Поред средстава из ИПА фонда од 15 милиона евра, немачка Влада издвојила је и додатних 1,6 милиона евра за овај пројекат, а такође и средства за санирање штете проузроковане пандемијом", рекла је Пинџо.

Она је додала и да је у првих осам месеци 2020. године реализовано око 48,6 одсто долазака туриста у односу на укупне доласке у 2019. години, што говори о губицима овог сектора, који су велики.

"У циљу санирања последица пандемије Влада је до сада угоститељском сектору кроз минималце уплатила девет милијарди динара, док су минималци за туризам износили око 700 милиона динара", рекла је Пинџо.

Додала је да су после тога уследиле секторске мере, а једна од њих је за хотелијере по броју лежајева, укупне вредности 1,2 милијарде динара.

"За полисе осигурања и банкарске гаранције за туристичке агенције је издвојено око 150 милиона динара", казала је Пинџо.

Представник пројекта "#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам" Александар Бец истакао је да је пандемија велики изазов, посебно за оне који раде у туризму.

"Туризам је једна од привредних грана која има огромне губитке због пандемије, због чега смо кроз овај пројекат определили милион евра за отклањање последица кризе", навео је Бец.

Он је истакао да се у оквиру пројекта инвестира много у заштиту културних споменика и да је важно да постоји могућност развијања концепата и идеја како побољшати туризам у Србији.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa