Инфо

22. децембар 2020.22. дец 2020.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОШ "Николај Велимировић": Посади свој хлад

Aкција садње белог јасена Удружења младих еколога (УМЕК) настављена је у дворишту Основне школе „Николај Велимировић“. Планирано је да током предстојећег пролећа све образовне установе на територији града своје мини паркове обогате новим младицама.

-Ова акција је од изузетног значаја за наш град, посебно за урбани део где недостаје зелених површина. Велико је задовољство што се зачајан број грађана укључио у овај пројекат, али и установа, институција. На примеру Основне школе „Николај Велимировић“ можемо видети да најмлађи радо учествују, неки можда и први пут саде дрво. За 20 година ће као одрасли људи моћи да се похвале својој деци и буду поносни- навео је заменик градоначелника Блажа Кнежевић.

Фото: Глас Подриња


Јавно комунално предузеће „Стари град“ подржало је акцију, те су радници малишанима помогли да посаде свој хлад и на тај начин допринесу ширењу зелених површина и дрвореда у граду. Директор ЈКП Никола Беговић истиче да су увек на располагању у активостима очувања и заштите животне средине.

-Радо учествујемо у активностима које су за добробит и у општем интересу села и града. Као што смо то учинили данас у ОШ "Николај Велимировић" и другим школама. У наредном периоду у сарадњи са Градском управом на челу са градоначелником Александром Пајићем покушаћемо да пробудимо, и утичемо на свест наших суграђана када је животна средина у питању и укажемо на важност њеног очувања.

Фото: Глас Подриња


Пројекат под називом „Посади свој хлад“ је стартовао у септембру месецу када су грађани имали прилику да путем линка се пријаве за бесплатне саднице. У целокупни пројекат су укључени бројни градови, међу којима је и Шабац преко Удружења младих еколога чији је примарни циљ заштита животне средине.

-Добили смо и једну значајну донацију када су у питању школе и установе за децу са посебним потребама – каже Данијела Гаврић председница Удружења малдих еколога наводећи предности одабраних садница белог јасена као природног пречишћивача ваздуха.

-Ослобађа значајне количине кисеоника који нам је неопходан, док његова крошња има хлад. Циљ нам је да свако од нас посади бар једно дрво. Јесења садња ће бити настављена и током пролећа, када ће грађани моћи да се пријаве и добију садницу, као и школе које не буду сада биле у могућности да посаде свој јасен. Планирано је да 800 садница буде део акције, али се надамо да ће та бројка бити дупло већа на пролеће.

Фото: Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa