Инфо

23. децембар 2020.23. дец 2020.
ЗЗС сматра да буџет има бројне мане

ЗЗС сматра да буџет има бројне мане

Буџет Града Шапца за 2021. годину био је тема данашње конференције Градског одобра Заједно за Србију. Као највећи проблем овог буџета истакнута су мала издвајања за капиталне инвестиције.

-Када је, пре шест година, Небојша Зеленовић постао градоначелник новац који је долазио од раста привреде износио је 800 милиона динара. Танас је приход од пореза на зараде и самосталне делатности 1,9 милијарди динара. За шест година тај износ је два и по пута већи и то је можда најбољи показатељ на који је начин у претходном периоду радила Градска управа. На капиталне инвестиције се издвајало 30 одсто буџета, а само 17 одсто на плате у јавном сектору. Сада смо добили мало другачији буџет, где су само две капиталне инвестиције - реконструкција Дома војске, где стоји да ће новац бити реализован кроз транфере од других нивоа власти, а друго је инфраструктурно опремање Северозападне радне зоне у износу од 80.500.000 динара. Постоје и капитални трансфери на осталим нивоима власти и укупно када се све то сабере добије се износ од 457.943.487 динара. То је 11,12 одсто за капиталне пројекте, рекао је председник ГО ЗЗС Велимир Кузмановић и додао да у буџету нема средстава за Сава парк, као ни за јавне гараже и паркиралишта који су били планирани.

Навео је и да је за канализациону и водоводну мрежу планирана прилично мала сума. Кузмановић се осврнуо и на други документ донет на истој седници Скупштине - кадровски план за Градску управу.

-Ако су капиталне инвестиције три пута мање, где онда иде тај новац? То се налази у кадровском плану за Градску управу. ГУ Града Шапца је више пута проглашавана за најефикаснију у Србији. Имала је укупно 170 стално запослених и 21 на одређено време. Нова ГУ је планирала исто 21 на одређено време, али број стално запослених за следећу годину је 220. То је 50 радника више у ГУ. Они троше око 70 милиона годишње, то је једна капиталне инвестиција годишње. Ти људи ће ту остати наредних 40 година и толико капиталних инвестиција ћемо изгубити за то време, рекао је Кузмановић.

Вера Марђокић Симић потпредседница ГО ЗЗС говорила је о неколико ставки у буџету. Посебно је истакла издвајања за водоводну и канализациону мрежу која је била честа тема предизборне кампање.

-Садашње градске нелегалне власти су обећавале да ће сва сеоска подручја на територији Шапца имати бесплатну канализацију и воду. Одвојили су 117.000 евра за инвестирање за канализацију и водовод на нивоу града. Сеоска подручја се не помињу. Током претходне године 200.000 евра је било уложено на нивоу града, а 250.000 евра у приградска насеља. За заштиту животне средине одвојено је 10 пута мање за наредну годину и износи 50.000 евра, а био је 685.000 евра. Трећа интересантна ставка је текућа резерва. То је новац који је планиран за неке непланиране сврхе. Трећим ребалансом буџета за 2020. годину те резерве су износиле 43.000 евра. За 2021. планирано је 681.000 еврач Намеће се питање чему то служи, рекла је Марђокић Симић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa