Инфо

23. децембар 2020.23. дец 2020.
Фото Бета

Фото Бета

ПКС: Продужен рок за замену кавеза за коке носиље

Привредна комора Србије (ПКС) објавила је данас да је до краја 2023. године продужен рок за замену кавеза за коке носиље произвођача конзумних јаја.

Они ће тако у време отежаних услова пословања због пандемије корона вируса, имати довољно времена да се прилагоде прописима ЕУ и да за то користе средства из програма ИПАРД.

По Правилнику о условима за добробит животиња, нови кавези треба да буду веће површине, уз посебну опрему за стојање, веће хранилице и појилице, с другачијим материјалом на поду, нагиба не већег од 14 одсто.

Продужење рока за три године резултат је иницијативе Групације за производњу живинског меса и јаја ПКС, упућене Министарству пољопривреде.

Министарство је изменило Правилник о условима за добробит животиња чиме је првобитни рок за замену кавеза померен са 1. јануара 2021. на 31. децембар 2023. годне.

"Да није дошло до измене Правилника производња би се смањила за око 40 процената и вероватно би морали да се ослонимо на увоз, док би многи произвођачи чак и одустали од производње јаја", рекао је секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа Ненад Будимовић.

Подсетио је да је на предлог ПКС, ИПАРД програм омогућио произвођачима конзумних јаја да конкуришу за средства за нове системе кавеза.

"Треба искористити потенцијал националних подстицаја и ИПАРД програма и почети са реализацијом замене обичних за обогаћене кавезе за коке носиље, јер је претпоставка да више неће бити одлагања примене Правилника након 2023. године", упозорио је представник ПКС.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa