Инфо

28. децембар 2020.28. дец 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Пандемија преполовила стране инвестиције, на Западном Балкану само мали пад

Прилив директних страних инвестиција у 23 економије Централне, Источне и Југоисточне Европе више је него преполовљен у првој половини године али су земље Западног Балкана имале знатно мањи пад, показала је нова анализа Бечког института за међународне економске студије (ЊИИЊ).

У земљама Централне, Источне и Југоисточне Европе (ЦЕСЕЕ) у првих шест месеци 2020. директна страна улагања су опала за 58 одсто у односу на исти период 2019. док је на глобалном нивоу забележен мањи пад, од 49 одсто, према процени УНЦТАД.

Ипак, пад у региону ЦЕСЕЕ био је мањи него у развијеним економијама, где се процењује на 75 одсто.

Смањење прилива директних страних инвестиција није подједнако погодило земље ЦЕСЕЕ и на Западном Балкану је пад био осам одсто, у ЕУ-ЦЕЕ земљама 35 одсто а у групи Заједница независних држава плус Украјина и Турска око 40 одсто.

Русија је у посматраних шест месеци имала негативан прилив директних страних инвестиција, наводи ЊИИЊ.

Такође се наводи да је у земљама ЦЕЕ чланицама ЕУ пад страних улагања почео још 2019, када је окончан трогодишњи период раста.

У целом региону ЦЕСЕЕ капитал за "гринфилд" инвестиције је смањен за 23 одсто док је пад на глобалном нивоу у првој половини 2020. био 34 одсто.

Најосетљивији сектор на рецесију и по приливу директних страних инвестиција и по "гринфилд" инвестицијама била је прерађивачка индустрија, наводи се у анализи аустријског независног института.

На глобалне ланце вредности неповољно су деловали потреси тражње и понуде, као и прекиди у производњи, трговини и мрежама снабдевања.

Све то, додаје се, може да подстакне скраћивање ланаца вредности, пресељења и прекограничне поделе производње у будућности, што може да угрози директне стране инвестиције.

Технолошке промене такође могу донети одређену прерасподелу локација за производњу и услуге на средњи и дуги рок.

Међутим, наводи се у анализи, европски ланци вредности могли би ускоро да се опораве од почетних шокова а међународни инвеститори нису под притиском да се одлуче за скупа пресељења.

Већина земаља ЦЕСЕЕ може да има користи од пребацивања производње европских компанија на ближе локације, сматрају аналитичари аустријског тинк тенка.


Извор Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa