Инфо

28. децембар 2020.28. дец 2020.

Фискални савет: Циљеви Стратегије Владе Србије за 2021. годину добро одабрани, лоше планирани

Фискална стратегија Владе Србије за 2021. годину са пројекцијом за 2022. и 2023. годину предвиђа добре циљеве фискалне политике у средњем року који, међутим, нису довољно кредибилно планирани, саопштио је Фискални савет.

"Раст бруто домаћег производа (БДП) покретале би инвестиције приватног сектора за које се очекује да ће у наредне три године реално да расту преко десет одсто годишње, али стратегија не дефинише довољно добро конкретне политике којима би се то обезбедило", наведено је данас Фискални савет у оцени те стратегије.

Додаје се да нису јасно представљене кључне мере Владе које би довеле до очекиваног снажног раста приватних инвестиција од десет одсто годишње и последично релативно високог раста БДП-а од шест одсто у 2021.

Истиче се да се не зна како ће се у пракси ограничити раст плата у јавном сектору у средњем року кад држава такву политику не спроводи ни током здравствене кризе.

"Није приказан довољно чврст план темељног реструктурирања најважнијих државних и јавних предузећа што је неопходно за пројектовано смањење субвенција", оценио је Фискални савет.

Прогноза привредног раста, према процени Фискалног савета, превише је оптимистична јер је Влада прогнозирала да ће привредни раст у 2021. да буде релативно висок и износи шест одсто, а затим четири у 2022. и 2023. години.

"У времену повећане неизвесности Влада је требало да има нешто опрезнији приступ у прогнозама, а нарочито је упитан раст БДП-а од шест одсто у 2021. који је изнад очекивања свих кредибилних међународних институција", навео је Фискални савет.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa