Инфо

8. јануар 2021.8. јан 2021.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Без вакцине нема победе над Ковидом

Вакцинација прве групе здравствених радника из шабачке Опште болнице обављена је данас у просторијама Службе за поливалентну патроножу. Фајзерову вакцину против Covida - 19, примио је 151 запослени. Тим поводом у Шапцу је боравио државни секретар у Министарству здравља, Мирсад Ђерлек.

Glas Podrinja


-Данас, у општим болницама широм Србије, отварамо 40 нових пунктова за вакцинацију. Дошао сам у Шабац да видим како ствари функционишу на терену, јер је у наредном периоду планиран велики број посета градовима како би разговарали са што већим бројем наших суграђана и како би ова имунизација била што успешнија.

Са сутрашњим планираним повећањем броја пунктова са 15 у Рашком округу и Београду, доћићемо до 165 пунктова за вакцинацију. Упоредо се наставља имунизација у геронтолошким центрима. Након тога, желимо да вакцинишемо групу старију од 75 година, којих је укупно око 500.000. Очекујемо да ће се око 75 одсто ове групације одазвати на вакцину, што би било око 300.000. Након њих иде група млађа од 65 година, али са комобирдитетим. Са свима њима би смо завршили прву фазу имунизације, којом би било обухваћено 720.000 грађана.

У другој фази су планирани државни службеници, запослени у локалним самоуправама, просветари, војска и полиција, укупно око 740.000 људи. И у трећој нам остаје још око милион и седамстотина хиљада, како би дошли до колективног имунитета, јер без њега нема победе над Covidom -19- истакао је Мирсад Ђерлек у Шапцу и напоменуо да је здравствени систем у Србији толико добро организован да он не сумња у успех.

-Колико смо јаки показали смо у претходних девет месеци, а посебно у трећем таласу где смо имали дневно од 7.500-8.000 оболелих, око 10.000 хоспитализованих. Све смо то издржали, сваког пацијента збринули- истакао је Ђерлек.

-Велико ми је задовољство што Министарство здравља на овај начин мисли о свим својим суграђанима- рекао је данас градоначелник Шапца др Александар Пајић, и додао:

-После Геронтолошког центра настављамо вакцинацију данас са здравственим раницима. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду имати прилку да и остали суграђани приме ову вакцину и да се напокон изборимо са овим проблемом.


Glas Podrinja


Од 750 здравствених радника, колико их има у Општој болници у Шапцу, у првом кругу је примило вакцину њих 151. По речима директора ове медицинске установе доктора Слободана Поповића, вакцина је "моћно оружје" у борби која се води од марта.

-Од почетка до данас у нашој установи је било позитивно 170 здравствених радника. Сада имамо оружје које нас после друге дозе води до потпуног имунитета. Ковид болница смо од 9.јула, и до сада смо имали око 1.500 хоспитализованих. Захваљујући Министарству, држави и "Батуту", ову битку смо добро водили, а сада можемо да се надамо и победи- изјавио је др Поповић.

Glas Podrinja


Да је вакцина најсигурнији пут до победе над Covidom, сложила се и директорка ДЗ "Др Драга Љочић", докторка Јасмина Станковић:

-Вакцинација је протекла у најбољем реду и у складу са свим епидемиолошким мерама. Здравствени радници Опште болнице су долазили по унапред утврђеном распореду као би се избегло стварање гужви. Мислим да је вакцина једина права мера која је од помоћи у борби против Covida- истакла је др Станковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa