Инфо

13. јануар 2021.13. јан 2021.
Референдуми о трошењу новца од пореза противуставни
Саопштење Градског одбора Српске напредне странке

Референдуми о трошењу новца од пореза противуставни

Градски одбор Српске напредне странке у Шапцу поздравља пресуду Уставног суда Србије по којој су референдуми о трошењу новца од пореза на имовину означени као противуставни. Овим је потврђено да је Српска напредна странка од почетка била у праву када смо износили критике на рачун оваквог вида трошења новца свих грађана Шапца, због чега смо се крајем 2018. године и обратили Уставном суду Србије.

Уставни суд је у пресуди донетој 31. децембра 2020. године установио  да правилници које је доносило тадашње Градско веће града Шапца по Одлуци о праву месних заједница на пренос средстава од пореза на имовину физичких лица и начину коришћења ових и других средстава нису у сагласности са Уставом и законом. Уједно, Уставни суд је као противуставно и противзаконито оценио и утврђивање списка учесника непосредног изјашњавања о предлозима пројеката месних заједница.

Референдуми, односно непосредно изјашњавање грађана о трошењу новца од пореза на имовину, за Српску напредну странку од почетка су били проблематични и на то смо константно указивали. Тадашња градска власт коју је предводио Небојша Зеленовић овакав вид учествовања својих суграђана у процесу одлучивања видела је као револуционаран и демократски, а истина је да је то био покушај тадашње локалне власти да обесмисле постојање савета месних заједница. Уз ово, референдум је, између осталог, био и дискриминаторски.

Наиме, могућност да предлажу пројекте од интереса за своју заједницу имали су само они грађани који су платили порез. На овај начин дискриминисани су сиромашни Шапчани. Уз ово, додатан проблем било је и прављење посебних спискова гласача, односно пријављивање за такозвани референдум. Многи нису били обавештени да морају да се пријаве како би гласали, па смо имали ситуацију да је у неким месним заједницама о пројектима који се тичу целокупне заједнице одлучило једва десет одсто становника.

Пресудом Уставног суда Србије недвосмислено је утврђено да је претходна власт у Шапцу коју је предводио Небојша Зеленовић радила противуставно и противзаконито. Преузимањем одговорности за Шабац, Српска напредна странка се обавезала да ће интерес грађана бити на првом месту. У ово спада и функционисање месних заједница које ће радити искључиво у складу са законом. Савети месних заједница сами ће одлучивати о трошењу средстава и пројектима на које ће бити утрошена средства за потребе свих наших суграђана.
ГО СНС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa