Инфо

13. јануар 2021.13. јан 2021.
Фото: N1

Фото: N1

Ћерлек: 150.000 пријављених у Србији за вакцину је задовољавајуће

Секретар у Министарству здравља Србије, Мирсад Ђерлек, изјавио је данас да је готово 150 хиљада људи који су се пријавили за вакцинацију против корона вируса, "потпуно задовољавајућа цифра", с обзиром на то да пријављивање на еУправи почело пре 50 сати.

"Надам се да ће сваког дана број заинтересованих за вакцину бити све већи. Убеђен сам у то да грађани имају велику свест о опасности овог вируса и значају вакцине. Да би се стекао колективни имунутет потребно је да се вакцинише 3.300.000 градјана", казао је он за РТС.

Упитан како разуме изјаву лекара из Тутина Митхата Еминовића који је данас рекао да је "непријатно изненађен" слабим одзивом лекара у том граду за вакцину само 14 од 200, Ђерлек је казао да ту изјаву "не би коментарисао" и да одзив лекара за вакцину зависи и од региона у којем они живе и раде.

"Људи из руралних подручја, обично верују у теорије завере, зато са њима треба разговарати и објаснити им да је вакцина једини спас у оваквој ситуацији", препоручио је секретар.

С обзиром на то да је у избору вакцине на сајту еУправе наведено пет вакцина (Фајзер, Спутњик В, Синофарм, Астра зенека и Модерна), а у Србији само Фајзер има дозволу Агенције за лекове, Ђерлек је казао да ће Србија имати свих пет вакцина, "захваљујући билатералним контактима".

"Имаћемо свих пет врсти вакцина. Ниједна вакцина се неће аплицирати док наша Агенција за лекове то не одобри. Тренутно је то Фајзер, питање је дана када ће то бити за Спутњик В, а остале три вакицне би требало да буду одобрене у наредних петнаест дана", казао је он.

Једина ствар која може да "поквари" набавку вакцина је ако додје до проблема у њеној производњи, додао је Ђерлек.

Упитан о умурању лекара од корона вируса, Ђерлек је рекао да се то мора истражити, јер "умор, исцрпљеност или недостатак безбедносне опреме не могу бити узрок смрти 70 лекара. Ово је важна тема којој се мора прићи са анализом. Треба видети колико је лекара радило у црвеној зони, да ли су се заразили у клиници или не, колико је било пензионера".

Према његовим речима, ништа се неће сакрити од грађана, али без провере информација је "неозбиљно" одговарати на таква питања.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa