Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Истраживачки тим СЗО стигао у Вухан


Десеточлани тим истраживача Светске здравствене организације (СЗО) стигао је данас у Кину, у град Вухан, где је пандемија корона вируса први пут примећена, да спроведе истрагу о пореклу пандемије уз неизвесност да ли би Пекинг могао да покуша да спречи нелагодна открића.

Долазак стручног тима СЗО у Вухан одобрила је влада председника Си Ђинпинга после више месеци дипломатског убеђивања, које је изазвало неуобичајену јавну жалбу председника Светске здравствене организације.

Научници сумњају да је вирус од кога је умрло 1,9 милион људи у свету од краја 2019. године. прешао на људе са слепих мишева или других животиња, највероватније на југозападу Кине. Владајућа Комунистичка партија Кине, повређена због жалби да је дозволила да се рашири болест навела је да је вирус стигао из иностранства, могуће на увезеној морској храни али научници одбацују ту претпоставку.

Енглески канал државне телевизије ЦЦТВ, јавио је да је стигао тим СЗО. У тиму су стручњаци за вирусе и други специјалисти из САД, Аустрије, Немачке, Јапана, Британије, Русије, Холандије, Катара и Вијетнама.

Портпарол кинеске владе рекао је ове недеље да ће "разменити мишљења" са кинеским научницима али није наговестио да ли ће им бити допуштено да скупљају доказе.

Они ће морати да буду у двонедељном карантину као и да се тестирају на Ковид-19, према објави на званичном налогу телевизије на мрежи Вајбо.

Они ће почети да раде са кинеским стручњацима преко видео састанака док су у карантину.

Кина је првобитно одбила захтев за међународну истрагу када је администрација председника Доналда Трампа оптужила да је Пекинг крив за ширење вируса који је довео до најдубљи пад светске економије од 1930-их.

Једна могућност је да су ловокрадице дивљих животиња можда пренеле вирус трговцима који су га донели у Вухан, рекао је раније за АП један од чланова тима СЗО, зоолог Петер Дасак, из америчке групе Еко Хелт Алајанс (ЕцоХеалтх Аллианце).

Мало је вероватно да ће једна посета научника потврдити порекло вируса, пошто је утврђивање порекла епидемије од животиња обично дуготрајан процес који тражи више година истраживања укључујући узорке животиња, генетску анализу и епидемиолошке студије.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa