Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Сајт Народна банка Србије

Сајт Народна банка Србије

НБС: Референтна каматна стопа остаје један одсто

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је данас да референтну каматну стопу задржи на нивоу од један одсто, саопштила је НБС.

Доносећи такву одлуку, Извршни одбор је пре свега имао у виду остварене ефекте претходних снажних мера монетарне и фискалне политике, као и очекивана макроекономска кретања, односно да ће правовремено предузете економске мере наставити повољно да делују на услове финансирања привреде и грађана и раст њиховог расположивог дохотка, истакла је централна банка.

Извршни одбор очекује да ће задржане повољне средњорочне перспективе Србије и мере Владе и НБС допринети даљем опоравку домаће тражње, што ће, уз нормализацију екстерне тражње, утицати на опоравак домаће привреде у овој години и њен даљи снажан раст у наредном периоду.

Основу за оптимизам, како је саопштено, "представљају очувани производни капацитети и запосленост у условима пандемије, убрзање реализације инфраструктурних пројеката, прилив страних директних инвестиција који је остао релативно висок и пројектно распрострањен, обезбеђени повољни услови финансирања, као и очекивано побољшање епидемиолошке ситуације захваљујући започетој вакцинацији".

"Опрезно вођење монетарне политике налажу и даље присутна неизвесност на међународном финансијском тржишту, као и кретања на међународном робном тржишту, првенствено тржишту нафте чија је цена у порасту услед појачаних очекивања да је светска привреда на путањи постепеног опоравка", наводи се у саопштењу НБС.

Извршни одбор је проценио да ће и даље, а посебно током ове зиме, бити изазова због погледу тока пандемије и њеног утицаја на глобална и домаћа економска кретања. Зато ће у фокусу носилаца економске политике бити обезбеђење подршке даљем опоравку привреде, очување производних капацитета, запослености и даљи раст извозног сектора, подстицање домаћих инвестиција и прилива страних директних.

Наредна седница Извршног одбора на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи биће 11. фебруара.


Извор Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa