Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

Влада Уредбом подстакла инвеститоре да у Србији праве филмове и серије


Влада је данас донела Уредбу о подстицајима инвеститорима да у Србији производе аудиовизуелна дела.
Циљ уредбе коју ће спроводити Министарство културе и информисања тако што ће за то додељивати средства, је да се повећа број филмских пројеката који се реализују у Србији, подстиче стваралаштво кинематографских дела, као и промоција потенцијала Србије у овој области, пише у саопштењу.


Предвиђено је да се подстицајна средства за снимање дугометражног играног, документарног, анимираног, наменског, телевизијског филма, или серије додељују у износу од 25 одсто квалификованих трошкова.

За аудиовизуелно дело за чију је производњу буџет продукције већи од пет милиона евра, подстицајна средства ће се додељивати у износу од 30 одсто квалификованих трошкова.

Како би се ублажиле економске последице по аудиовизуелну производњу у Србији због пандемије, новина је измена одредаба којима се уређује минимални буџет за наменски филм и за појединачну епизоду у оквиру ТВ-серије. То сада износи 150.000 евра, уместо досадашњих 300.000 евра, а предвиђено је и да анимирана серија од десет епизода има укупно трајање од најмање 40 минута, уместо досадашњих 50.

Право на доделу подстицајних средстава може се остварити за производњу дугометражног играног филма, ТВ филма и дугометражног документарног филма који трају најмање 70 минута и анимираног филма намењеног приказивању, који траје најмање пет минута, затим за ТВ серију од најмање три епизоде, под условом да епизода траје минимум 40 минута.

За средства се може конкурисати и са анимираном серијом од најмање десет епизода које укупно трају најмање 40 минута и документарног ТВ програма у трајању од минимум 40 минута.

Подстицајна средства ће се додељивати на основу стално отвореног јавног позива који расписује Министарство културе и информисања, а захтев ће се подносити стручној комисији чији ће задатак бити оцењивање захтева и утврђивање да ли дело испуњава услове за доделу средстава. Комисију с мандатом од годину дана образоваће Влада.

Средства која буду додељена инвеститору, бесповратна су путем повраћаја дела квалификованих трошкова остварених у Србији.


Извор Бета

Најновији број

25. фебруар 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa