Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Фото Бета

Фото Бета

На Златибору отворена најдужа панорамска гондола на свету

На Златибору је данас свечано отворена најдужа панорамска гондола на свету, Голд гондола, која се простире трасом дугом девет километара и повезује центар Златибора са планинским врхом Торник.

Градња гондоле почела је 2016. и коштала је 13 милиона евра.


Изградњу гондоле у потпуности је из свог буџета финансирала општина Чајетина.

Вожња у једном правцу, од полазишта на Обудојевици, преко међустанице крај Рибничког језера, до крајње станице на Торнику, на висини од 1.496 метара, траје 25 минута, а у 55 кабина може да превезе 600 путника на сат.

Максималан капацитет гондоле је 90 кабина и 1.000 путника на сат.

Како је раније најављено, на међустаници код Рибничког језера планира се развој пројекта "Нови Златибор" за туризам високе категорије, на више од 200 хектара земљишта.

Очекивања су да се инвестиција у гондолу врати кроз десет година, када се очекује да Златибор постане најпосећенија туристичка дестинација у Србији и региону са 10 милиона ноћења годишње и око милион посетилаца.

Комплетна инсталација гондоле урађена је у складу са највишим стандардима заштите животне средине, у сарадњи са француском компанијом Помагалски.

Цена повратне карте за вожњу гондолом за одрасле до Торника износи 1.000 динара, дечја карта кошта 550 динара, а деца до шест година имају право на бесплатну вожњу у пратњи бар једне одрасле особе.

Пре златиборске гондоле најдужа светска гондола била је "ТианменСхан Цабле Цар" гондола (7,4 километара), која се налази у склопу Националног парка Зхангјиасие у Кини, у оквиру којег је снимљен култни филм "Аватар" награђен Оскаром, редитеља Џејмса Камерона.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa