Инфо

15. јануар 2021.15. јан 2021.
фото: Бета

фото: Бета

Европска комисија за увођене европске потврде о вакцинацији

У подржава увођење потврде о вакцинацији против корона вируса која би била "узајамно призната", рекла је председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен.

У изјави за португалске медије пред своју данашњу посету Лисабону, она је рекла да је "медицински важно да се има сертификат о вакцинацији. Зато поздрављам иницијативу грчког премијера (Киријакоса Мицотакиса) о узајамно признатој потврди о вакцинацији".

"Да ли ће то дати приоритет или приступ одређеним добрима, то је политичка и правна одлука која треба да се разматра на европском нивоу", додала је фон дер Лајен.

Европска двадесетседморица треба идућег четвртка да на самиту разговарају о координацији мера током пандемије.

Грчки премијер је у уторак позвао Европску унију да уведе "стандардизовану" потврду вакцинације да би подстакла туризам, тешко погођен пандемијом корона вируса.

"Хитно је доћи до заједничког договора о успостављању сертификата за вакцинацију који ће прихватити све земље чланице", написао је Мицотакис у писму шефици Европске комисије. Он је рекао да ће стандардизован сертификат бити доказ да је нека особа успешно вакцинисана.

"Иако нећемо да вакцинација буде обавезна или предуслов за путовање, особе које су вакцинисане треба да имају слободу да путују", рекао је грчки премијер и додао да ће то подстаћи и охрабрити људе да се вакцинишу, што је једини начин за "повратак у нормалност".

Против Мицотакисовог предлога изјаснио се председник Румуније Клаус Јоанис који сматра да "није добро делити Европу на два дела".
Бета

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa