Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Мали потписао споразум о активностима америчког ДФЦ у Србији

Министар финасија Синиша Мали потписао је данас са амбасадором САД-а Ентонијем Годфријем Међудржавни споразум о подстицању инвестиција.

"Споразум је од огромне економске важности за равој Србије и остваривање високих стопа раста које је Влада дефинисала у буџету за 2021. годину", рекао је Мали после потписивања споразума.

Истакао је да је тај споразум предуслов за потписивање и реализацију гарантне шеме коју ће Србија урадити заједно са америчком Међународном развојном корпорацијом (ДФЦ).

"Ради се о гарантној шеми од милијарду долара, која ће бити на располагању српским предузећима, за ликвидност, обртна средства и инвестиције", објаснио је Мали.

Он је додао и да је потврђено да се споразум из Вашингтона, потписан у септембру прошле године, и даље примењује, и да се данашњим потписима отварају врата за даљу сарадњу са америчком администрацијом.

"Потписивање оваквог споразума одражава поверење које америчка администрација има у економске реформе које су спроведене у Србији, као и у перспективе раста наше економије", истакао је министар.

Он је подсетио и да је постојећа кредитна гарантна шема коју је Србија направила са пословним банкама сигурно допринела да земља избегне масовна отпуштања и затварања.

"Око 23.000 предузећа је већ искористило 1,5 милијарди евра постојеће гарантне шеме", рекао је Мали.

Он је рекао да је стопа раста коју Србија жели да оствари у овој години шест одсто, као и да ће се за пар недеља пред градјане и привреднике изаћи са још једним пакетом мера економске помоћи.

Амерички амбасадор је навео да данашњи споразум показује посвећеност САД економској будућности Србије.

"Србија има нашу подршку да оствари свој циљ пуних европских интеграција", истакао је Годфри.

Он је изјавио и да ће споразум омогућити ДФЦ-у да употреби цео свој спектар финасијских инструмената, а циљ је да овим инструментима мобилише нове инвестиције у Србији, не само стране већ и инвестиције српских компанија.

Директор канцеларије ДФЦ-а у Србији Џон Јовановић рекао је да је Србија једна од првих земаља у региону која је склопила уговор са том финансијском институцијом о подстицању улагања.

"Надам се да ћемо уз финасијску подршку ДФЦ-а повећати број нових инвестиција, отварити нова радна места и помоћи грађанима Србије", навео је Јовановић.

Он је казао и да присуство ДФЦ потврђује спремност САД-а, заједно са европским партнерима, да се прошири финасијска подршка Србији, да би се помогло да она оствари своју европску будућност.

"Приоритет ДФЦ-а је финансијска подршка малим и средњим предузећима у Србији да преброде економске последице корона вируса, а све преко приватних комерцијалних банака", објаснио је Јовановић.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa