Инфо

21. јануар 2021.21. јан 2021.
Угрожени водотокови у Србији

Угрожени водотокови у Србији

Европска зелена партија изражава задовољство због експресне реакције надлежних служби после пријаве да се у реку Лепеницу у близини Крагујевца безобзирно просипа отпадни муљ и угрожава животна средина и последично здравље људи. Целокупна хидролошка мрежа Србије је загађена најразличитијим врстама отпада. Свежи су примери онемогућавања рада хидроелектрана на Лиму и Дрини због загушења речног тока хиљадама тона отпада, а слив Велике Мораве је поред изливања овог муља додатно угрожен и пуцањем бране на јаловишту у Лепосавићу из којег ће преко реке Ибар доспети неколико стотина тона отрова пореклом из прерађене руде олова и цинка из рудника Трепча и из угљенокопа у Обилићу и угрозити снабдевање становништва пијаћом водом и производњу здраве хране.

“Изузетно ми је драго да су министарка заштите животне средине Ирена Вујовић и њој потчињене службе брзим подношењем пријаве против одговорних лица послали поруку да ће сваки покушај загађивања животне средине довести до правне реакције и изрицања најстрожих казни. Залажем се да постојеће казне буду још веће јер онај коме је профит пречи од здравља нашег потомства заслужује да без тог профита и остане. Истичем да је за адекватно процесуирање оваквих прекршаја неопходна сарадња и представника локалне самоуправе и полицијских снага, што се и десило у случају реке Лепенице, јер штете проузроковане оваквим поступцима превазилазе делокруг рада еколошких инспектора. Позивам Министарство заштите животне средине и сваког еколошког инспектора појединачно да се без страха посвете свом послу и наставе са праксом хитног реаговања у случајевима било које врсте загађивања воде, ваздуха и земљишта. Пракса иза које се често заклањају еколошки инспектори је да им је за излазак на терен по пријави грађана потребно одобрење из Министарства, што у великом броју случајева онемогућава брзо откривање починилаца или оставља могућност за заташкавање, а некад починиоци не буду ни откривени. Ову праксу треба променити јер је то у интересу заштите здравља грађана. Они који ово не желе или не умеју нека се повуку и уступе место онима који смеју да стану испред несавесних појединаца и компанија у одбрани чисте животне средине.” - изјавио је тим поводом др Дејан Павловић, председник Европске зелене партије.

Подсећамо да се у јаловишту у Лепосавићу налази око 150 милиона тона разног материјала који ће уколико се ово јаловиште не санира наставити да путује Ибром, Западном и Великом Моравом све до Дунава. Ово је још један пример какву опасност представљају јаловишта и историјски отпад у њима. Слична ситуација се десила 2014. године када је после катастрофалних поплава пукла брана јаловишта у руднику Столице код Крупња и у реке Костајник, Корениту, Јадар и Дрину слила огромне количине отровних хемикалија остављајући и наносе јаловине по њивама на обалама ових река. Сматрамо да је ово довољна опомена и за планирано отварање рудника литијума у долини реке Јадар и планирано јаловиште које треба да прими милионе тона отровног отпада после прераде руде.
Европска зелена партија

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa