Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Сајт Министарства културе и информисања

Сајт Министарства културе и информисања

Министарство културе и информисања осуђује учестале нападе на новинаре и медије

Министарство културе и информисања осудило је данас учестале нападе на новинаре и медије и позвало све актере на јавној сцени да се уздрже од притисака, претњи и угрожавања безбедности новинара и редакција, независно од њихове уређивачке оријентације.

"Новинарима и медијским радницима морају бити омогућени услови у којима неометано обављају свој посао, њихова лична безбедност и професионални интегритет не смеју бити угрожени, а слобода медијског изражавања не може бити доведена у питање. Надлежне институције дужне су благовремено да реагују и поступају у складу са овлашћењима. Министарство подсећа да су сви новинари и медији дужни да извештавају одговорно и професионално, поштујући све законе и етичке стандарде професије", додаје се.

Министарство је подсетило да су протеклих недеља застрашивањем, претњама и довођењем у контекст лажних вести, новинарке Бранкица Станковић, Јелена Зорић, Наташа Ковачев и Дарија Ранковић биле изложене константним притисцима због свог рада.

"Уверени смо да ће државни органи надлежни да расветле позадину ових напада, у најкраћем року предузети све радње из своје надлежности и да ће се против починиоца спровести одговарајући поступци", додаје се.

Ресорно министарство је оценило да сви актери у медијском свету морају да буду свесни своје улоге и значаја за стварање опште климе у друштву и да буду одговорни за пласирање садржаја којима шаљу поруке у јавност.

"У тренуцима када је жртвама сексуалног насиља потребна подршка, свака алузија у другој врсти медијских садржаја оваквих тема чини се неприкладна. Министарство подсећа да су за атмосферу у друштву подједнако заслужни и одговорни сви учесници јавног живота и да сви подједнако граде његову стабилност кроз свој рад и деловање", саопштено је.


Извор Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa