Инфо

22. јануар 2021.22. јан 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Савет за екологију и зелену економију града Шапца: Приоритет чист вазух

Савет за екологију и зелену економију града Шапца данас је одржао прву седницу на којој је усвојен пословник о раду Савета за текућу годину, предложене мере за смањење честичног загађења ваздуха на територији Града и представљњене основе зелене економије члановима.

-Савет за екологију ће омогућити да град Шабац још снажније брине о свом економском напретку уз поштовање права на здраву животну средину. На овај начин се јача капацитет локалне самоуправе у обори за здравију животну средину и боље здравља грађана. Савет чине они коју су се раније доказали у свом еколошком раду и активизму. Радиће волонтерски у корист грађана и локалне самоуправе, без надокнаде. Прилику да помогну у раду Савета имаће сви који имају капацитет, јер је правилником предвиђњно позивање стручњака из одређених области, као и формирање радних група, стручних тимова. Очекујем да ће Савет имати успеха у раду, а да ће имати подршку надлчежних институција – рекао је председник Савета Мирослав Крстић.
Фото: Глас Подриња


Како истиче др Дејан Павловић намера је да рад Савета за екологију и зелену економију града Шапца буде усмерен ка актуелним еколошким проблемима заједнице, пре свега квалитету ваздуха.

-Једна од првих активности Савета је утврђивање мера честичног загађења ваздуха у Шапцу. Захваљујући нашој иницијативи Шабац је добио мерну станицу која мери ПМ10 и ПМ2.5 честице и имамо информације да је ваздух у нашем граду прекомерно загађен, као и у већем делу Србије. На нама је велики задатак да се позабавимо изворима тог згађења и да омогућимо да постепено ти извори буду угашени, како бисмо дисали што чистији ваздух, те је Савет усвојио и један закључак у којем су предложене мере за смањење честичног загађења.

Једна од најважнијих мера коју грађани очекују јесте да прикључак на гасоводну мрежу буде бесплатан. Ово није само у надлежности Града, већ и Агениције за енергетику Владе Републике Србије, те ће од Савета потећи иницијатива прво ка локалној самоуправи, а потом и надлежним државним органима. Желимо да се мерење ПМ честица у Шапцу буде доступно константно и када мерна станица више на буде на Тргу, да на станици у кругу Болнице буде инсталирана опрема која може да мери честице – рекао је градски одборник др Дејан Павловић и додао да би значајна мера била и мерење концентације полена амброзије у ваздуху.

-У договору са Агенцијом за заштиту животне средине ћемо добити клопку за мерење полена амброзије што ће бити услов за даље кораке.
Фото: Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња
  • Фото Глас Подриња

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa